Monako: rekord Europy na 5 km

Początek roku w biegowym świecie upływa pod znakiem szybkich biegów na 5km. Po trzech dniach od biegu w Armagh jeszcze mocniej zawodnicy ścigali się w Monako. A było naprawdę szybko, Francuz Jimmy Gressier ustanowił rekord Europy.

Organizatorzy bardzo postarali się o zapewnienie wysokiego poziomu. Zaproszeni zawodnicy w kilku przypadkach to absolutny światowy top. Najsolidniejszym faworytem był reprezentant Sudanu Południowego Dominic Lobalu, który w ubiegłym roku poczynił niebywałe postępy. Z poziomu przeciętniaka przeskoczył na półę zarezerwowaną dla światowej czołówki. Doskonałe rekordy życiowe – 7:29.48, 12:52.15 i 27:09 odpowiednio na 3000, 5000m i 10km najlepiej oddają możliwości jakimi dysponuje Sudańczyk.

Pod względem wartości tytułów, zdecydowanie największą wagę miał brązowy medal ubiegłorocznych mistrzostw świata w Eugene na 5000m, Oscara Chelimo z Ugandy. Ponadto startowali utytułowani Europejczycy – mistrz Europy w maratonie sprzed pół roku  z Monachium Richard Ringer i brązowy medalista mistrzostw Europy w biegach przełajowych sprzed dwóch lat Jimmy Gressier.

Jimmy Gressier po ustanowieniu rekordu Europy na 5km, 13:12 (źródło zdjęcia: monacorun.com)

I okazało się, że nie faworyzowani Lobalu i Chelimo byli najszybsi. Zdecydowanie górował wspomniany Gressier. Po biegu powiedział, że założenie było jasne – pobiec w okolicach 13:10 nie oglądają się na innych. I nie oglądał się narzucając mocne tempo. Twierdzi, że nie myślał o rekordzie Europy. Dotychczasowym rekordzistą (13:14) był Yemaneberham Crippa, Włoch etiopskiego pochodzenia, który na ostatnich mistrzostwach Europy wygrał bieg na 10000m. Gressierowi pokonanie trasy w Monako zajęło 13 minut i 12 sekund.. Drugiego zawodnika, Dominica Lobalu wyprzedził Francuz aż o 12 sekund. Trzeci stopnień podium zajął Oscar Chelimo, który stracił do zwycięzcy 20 sekund.

Jimmy Grassier w lekkoatletycznym środowisku znany jest przede wszystkim jako doskonały specjalista od biegów przełajowych. Startując w kategorii U-23 sięgał po tytuł mistrza Europy w krosie trzy razy z rzędu! W latach 2018 i 2019. Również na bieżni pokazywał rywalom z Europy plecy. W szwedzkim Gavle przed czterema laty podczas młodzieżowych mistrzostw Europy zwyciężył na 5000 i 10000m. Dużym sukcesem był triumf podczas ubiegłorocznego pucharu Europy na 10000m ze świetnym wynikiem 27:24.51. Greessier jest zawodnikiem bardzo uniwersalnym. Oprócz świetnego rekordu życiowego na stadionową „dychę” potrafi biegać szybko również na krótszych dystansach. „Życiówka” na 1500m 3:35.97 budzi szacunek, zwłaszcza że jej autorem jest długodystansowiec. Jimmy ma za sobą start na 3000m z przeszkodami, również z niezłym wynikiem jak na debiutanta, 8:24.72. W nadchodzącym sezonie skupia się na długofalowych przygotowaniach do igrzysk olimpijskich w Paryżu. Mimo, że latem skupi się na stadionowym ściganiu, 5 marca  zadebiutuje w półmaratonie.

Start biegu (źródło zdjęcia: monacorun.com)

W Monako rywalizowały również panie, najlepszą okazała się Kenijka Mirriam Chebet (15:40). Rozegrano też bieg na dwukrotnie dłuższym dystansie. Triumfowali Francuz Yohan Le Berre (29:52) i Słowaczka Zuzana Gejdosowa (36:50)

Wyniki Monaco Run:

1. Jimmy Gressier (GBR) – 13:12