Skupina CEZ wygrała unikatową Bitwę Drużyn (Battle of the Teams) na Międzynarodowym Maratonie w Pradze 2023

Międzynarodowy Maraton w Pradze zrewolucjonizował świat biegów ulicznych. Po raz trzeci Bitwa Drużyn była otwarta na każdego uczestnika, a o największe zaszczyty walczyło pięć zespołów. Kiedy dodano wszystkie punkty, okazało się, że zawody zdominowała Skupina CEZ. O tym, kto został zwycięzcą, zdecydowały występy zarówno biegaczy profesjonalistów, jak i amatorów. Drugie miejsce zajął Prague Airport, a trzecie – Generali Česká pojišt’ovna, za którym znalazły się Mattoni i Rohlik.cz. „W tym roku mieliśmy ponad dwa razy więcej osób zainteresowanych udziałem w Bitwie Drużyn, co naprawdę bardzo nas cieszy. W trakcie Międzynarodowego Maratonu w Pradze każdy mógł doświadczyć magii sportu drużynowego.” – powiedział Carlo Capalbo, prezes RunCzech, głównego organizatora wydarzenia.

Ogłoszenie zwycięzcy Bitwy Drużyn zostało poprzedzone mową powitalną japońskiego ambasadora, Hideo Suzuki oraz prezentacją Pucharu Przyjaźni, symbolizującego współpracę pomiędzy maratonami w Osace i Pradze. Wielu Japończyków uczestniczyło w praskim maratonie: trzech z nich znalazło się w czołowej ósemce. Reprezentanci Osaka Maratonu nagrodzili też Pucharem Przyjaźni najlepszych czeskich biegaczy.

Zespół Skupina CEZ wygrał w tym roku dwukrotnie. Po pierwsze, Kenijczyk Alexander Mutiso odniósł planowane przez siebie zwycięstwo w Międzynarodowym Maratonie w Pradze, poprawiając rekord trasy (2:05:09). Po dodaniu wszystkich punktów, cała drużyna – wliczając czterech profesjonalistów i pozostałych biegaczy, mogła celebrować sukces. Kapitanem zespołu była Katerina Neumannova, mistrzyni olimpijska w biegach narciarskich.

„To bardzo wyjątkowe przedsięwzięcie, a ja lubię wymiar drużynowy. Nie biegałam maratonu, ale chciałabym wkrótce pokonać bieg 10-kilometrowy. Tak więc zmagania zainspirowały mnie” – powiedziała Neumannova. Pozostałymi członkami mistrzowskiego zespołu byli Jiri Homolac, Yuma Hattori z Japonii i Pamela Rotich z Kenii. Każdy z nich wsparł Fundację Veroniki Kasakovej, koncentrującej się na pomocy dla młodych ludzi z sierocińców.