UniCredit Praga – sztafeta w Stolicy Czech – 5300 biegaczy z 50 krajów!

Po raz kolejny na ulice Pragi wybiegli zawodnicy startujący w ramach UniCredit Praga. Jest to jeden z najpiękniejszych i emocjonalnych biegów, który przez dwa dni opanowuje absolutnie Park Stromovka. W bieżącym roku były to dni 27 i 28 czerwca.

„Zainteresowanie sztafetą UniCredit Praga było znowu ogromne. Bardzo się cieszę, że ludzie chcą się ruszać, że wstali z fotela i zrobili coś dla swojego zdrowia. Atmosfera w ciągu obydwóch dni była fantastyczna” – powiedział Carlo Capalbo, przewodniczący komitetu orhanizacyjnego

Duch zespołowości jest w przypadku biegów sztafetowych czymś niesamowitym i tutaj było go szczególnie czuć. Wiele osób jest zmotywowanych do biegania właśnie przez takie wydarzenie. Niektórzy właśnie od sztafetowej zabawy rozpoczynają swoją biegową pasję.  No i niemniej ważny jest fakt, że biegnie się w szczytnym celu” – powiedział Jiri Jezek, 6-krotny mistrz paraolimpijski, który pobiegł charytatywnie w teamie Light for the World

Praska sztafeta UniCredit po raz kolejny okazała się jednym z najpopularniejszych biegów w Czechach. W składzie danej drużyny występowało 4 zawodników, z których każdy miał do pokonania 5-kilometrowy dystans. Atmosfera była doskonała. Ponadto serce rosło kiedy widziało się tłumy biegaczy ruszających się dla zdrowia i czerpiących radość z samego faktu biegania. Pierwszego dnia zwyciężyła Vlcaci Team z czasem 1:03:26, a drugiego Kalokagathia Alliance, która okazała się najszybszą drużyną. 20-kilometrową trasę pokonała w 59:16.

Były też specjalne kategorie dla przedstawicieli banków i członków Czeskiego Związku Bankowego (Bank Cup), pracowników i członków izb handlowych (Chambers Cup) czy członków i personelu zagranicznych misji dyplomatycznych, urzędów konsularnych i ośrodków kulturalnych z innych krajów ( Puchar Dyplomatyczny) oraz zawodów medycznych, lekarzy i pielęgniarek (Puchar Medyczny).

„Było cudownie. Przez ostatnie kilka tygodni walczyłem z infekcją i mój start nie był pewny, ale bieg ukończyłem. Bieganie na świeżym powietrzu przynosi tylko i wyłącznie pozytywne skutki. Trening aerobowy jest najlepszym i najtańszym środkiem leczniczym. Poprawia metabolizm, zapobiega cukrzycy, chorobom układu krążenia. No i endorfiny – to jest jak zdrowy narkotyk!” –  powiedział Jan Janousek kierownik dziecięcego centrum kardiologicznego w szpitalu Motol

Sztafeta UniCredit Praga działa również w wymiarze charytatywnym. W tym roku impreza działała w porozumieniu z Light for the World –  organizacją skupiającą się na leczeniu osób niewidomych, poprawie jakości życia i działania na rzecz osób z wadami wzroku w najsłabiej rozwiniętych częściach świata to . „ Light for the World pomaga w krajach, w których dostęp ludności do opieki medycznej jest utrudniony. Członkowie tej organizacji zapewniają opiekę medyczną tym, którzy jej najbardziej potrzebują” – powiedział Jirij Jezek

Biegacze wsparli również Beauty of Help Foundation. Fudancja ta  pomaga samotnym seniorom.

„Celem naszych działań jest zapewnienie osobom starszym możliwości godnego spędzenia ostatniego etapu życia. W domu, w przyjaznym środowisku. Przede wszystkim poświęcamy im czas i opiekę oraz zapewniamy wszystko, czego potrzebują, aby pozostać tam, gdzie dobrze się znają i gdzie czują się najlepiej” – wyjaśniła kierownik projektu Fundacji Veronika Vrastilova, która sama była jednym z aktywnych uczestników Sztafety Praskiej.