Walencja Maraton – dobre wyniki Polek

Po raz kolejny organizatorzy maratonu w Walencji udowodnili, że potrafią organizować wydarzenie z wielkim rozmachem. Oprócz fantastycznego show, idealnych warunków stworzonych uczestnikom, szczególnym wyróżnikiem wydarzenia jest niesamowity poziom sportowy. Nie tylko ten „topowy” ale również bardzo szeroko rozumiany poziom średni.

Trinidad Alfonso Valencia Marathon ukończyło 26240 biegaczy i biegaczek. 568 pobiegło szybciej niż 2 godziny i 30 minut! W liczbie tej zmieściło się aż 45 pań. Czterdziestu mężczyzn uzyskało rezultaty lepsze niż 2:10:00. Poniżej 2:08:00 zeszło aż 28 zawodników. Miejsce w „top 100” panów dał wynik 2:17:40.

Zwycięzcą został niezwykle doświadczony, 33-letni Sisay Lemma z Etiopii. Lemma na biegowym rynku znany jest co najmniej od dekady. W 2013 roku wygrał pierwszą odsłonę kwietniowego maratonu w Warszawie firmowanego znakiem znanego koncernu paliwowego. Do najcenniejszych zwycięstw zalicza londyńskie w 2021 roku. Lemma w Walencji uzyskał doskonałe 2:01:48 poprawiając rekord życiowy z Berlina 2019 o 1 minutę i 48 sekund. Wymazał również rekord trasy (2:01:63) należący od ubiegłego roku do aktualnego rekordzisty świata Kelvina Kiptuma. Drugie miejsce w Walencji zajął Kenijczyk Aleksander Mutiso w 2:03:11. Trzeci dobiegł do mety Dawit Wolde z Etiopii mijając metę w 2:03:48.

Wyniki mężczyzn:

1. Sisay Lemma (ETH) 2:01:48
  2. Alexander Mutiso (KEN) 2:03:11
  3. Dawit Wolde (ETH) 2:03:48
  4. Kenenisa Bekele (ETH) 2:04:19
  5. Gabriel Geay (ETH) 2:04:33
  6. Kibiwott Kandie (KEN) 2:04:48
  7. Chalu Deso (ETH) 2:05:14
  8. Mohamed Esa Huseydin (ETH) 2:05:40
  9. Mehdi Frere (FRA) 2:05:43
  10. Gashau Ayale (ETH) 2:05:46

Sisay Lemma

Bardzo wyczekiwanym był jednak finisz tego, który dobiegł na 4 miejscu – Kenenisy Bekele. Legendarny Etiopczyk, trzykrotny mistrz Olimpijski i pięciokrotny świata w biegach na 5000 i 10000m pojawia się w ostatnich latach niezwykle rzadko. Tym bardziej jego występy są zawsze wielkim wydarzeniem. Bekele ma już 41 lat, a nadal prezentuje się świetnie. W Walencji uzyskał 2:04:19 co jest jego najlepszym wynikiem od 4 lat i trzecim w karierze. Na 19 miejscu finiszował mistrz Europy z Monachium Richard Ringer, który o ponad minutę poprawił rekord życiowy ustalając go na 2:07:05. Najlepszym z Polaków okazał się Andrzej Witek, który dobiegł na 103 miejscu z rekordem życiowym 2:18:03. Andrzej zaczynał przygodę z bieganiem z amatorskiego poziomu. Założył sobie kiedyś pokonanie maratonu poniżej 2 godzin i 20 minut opisując swoją drogę do spełnienia tegoż planu na blogu „maraton w 140 minut”. Plan zrealizował w lutym tego roku kończąc maraton w Sewilli w 2:19:13. Latem można było go oglądać na trasach biegów górskich gdzie radził sobie nadzwyczajnie dobrze wygrywając mistrzostwa Polski w ultradługodystansowym biegu górskim na 80 km.

Równie mocny przebieg w Walencji miała rywalizacja żeńska. Zwyciężyła Worknesh Degefa w czasie 2:15:56 (7 miejsce wśród najszybszych zawodniczek w historii światowej lekkiej atletyki). Drugą na mecie była Almaz Ayana (Etiopia) mistrzyni olimpijska z Rio na 10000m. Wynikiem 2:16:22 o 58 sekund poprawiła ubiegłoroczny rekord życiowy. Na trzecim stopniu podium stanęła ich rodaczka Hiwot Gebrekidan mijając metę w czasie 2:17:59.

Wyniki kobiet:

1. Worknesh Degefa (ETH) 2:15:51
  2. Almaz Ayana (ETH) 2:16:22
  3. Hiwot Gebrekidan (ETH) 2:17:59
  4. Celestine Chepchirchir (KEN) 2:20:46
  5. Majida Maayouf (ESP) 2:21:27
  6. Sultan Haydar (TUR) 2:21:27
  7. Desi Mokonin (BRN) 2:22:29
  8. Genevieve Gregson (AUS) 2:23:08
  9. Sofiia Yaremchuk (ITA) 2:23:16
  10. Isobel Batt-Doyle (AUS) 2:23:27

Doskonale spisały się Polki. Na 29 miejscu z rekordem Polski 2:25:52 finiszowała Aleksandra Lisowska uzyskując tym samym pewną kwalifikację na przyszłoroczne igrzyska olimpijskie. Paszport olimpijski do Paryża wywalczyła również Angelika Mach (33 miejsce) poprawiając życiówkę o półtorej minuty na 2:26:19. Pięć oczek niżej z własnym rekordem bieg kończyła Aleksandra Brzezińska. Jej wynik 2:27:20 jest lepszy od poprzedniego o 49 sekund. W 2:28:35 na 43 pozycji bieg kończyła Izabela Paszkiewicz.

Wyniki Polek i Polaków na Trinidad Alfonso Valencia Marathon 2023:

Andrzej Witek – 2:18:03

Florian Pyszel – 2:19:21