Tallin Maraton 2023 zaprasza!

Tallin Maraton wychodzi do biegaczy jak zwykle z wyśmienitą propozycją biegania na doskonałej trasie. Szybkiej, ze sprzyjającym profilem i dogodną konfiguracją w postaci jednego okrążenia. Start i meta będą zlokalizowane u podnóży Pikku Hermanna, czyli wieży zamku Toompea. To ważne miejsce zostało wybrane ze względu na obchody 105-lecia Republiki Estońskiej. Bieg odbędzie się w dniach 8 – 10 września 2023 roku. Centrum imprezy i maratońskie expo zostaną zlokalizowane na Placu Wolności. Również tam odbędzie się ceremonia dekoracji.

Link to our course maps: https://www.jooks.ee/en/tallinn-marathon/maps

Prologiem maratonu będzie piątkowy bieg na dystansie 5km pod nazwą „Nike Youth Run”. Start do wydarzenia zaplanowano na godzinę 19:00. Zawodnicy ruszą z Placu Wolności na Stare Miasto w Tallinnie przez Kaarli Boulevard, Toompea Street, Falgi Street, Toompuiestee Boulevard, Rannamäe Street i Pikk Street. Historyczne uliczki prowadzą biegaczy na Plac Raekoja i ulicą Harju z powrotem do mety na Plac Wolności.

Start z podnóża wspomnianego Pikk Hermann odbędzie się z mocnym akcentem narodowym. Oczywiście jak co rano w tamtym miejscu na maszt zostanie wciągnięta flaga Estonii w barwach niebieskich, czarnych i białych. Estończycy mają przybyć na linię startu właśnie w kolorach flagi. Koszulki do biegania w barwach narodowych Estonii są dostępne po obniżonej cenie dla osób rejestrujących się na Tallinn Marathon i Autumn Run pod adresem: www.jooks.ee.

Sobotni program Tallinn Marathonu rozpoczyna półmaraton (21,1 km). Start 9 września nastąpi rano o godzinie 9:00. Zawodnicy pobiegną trasą: Stroomi Beach Park przez Paldiski Road, Ristiku Street i Kolde Boulevard. następnie przetną Sole i Paldiski Road.Stamtąd biegacze kierują się na szeroką ścieżkę rowerową i pieszą ulicy Kõrgepinge zbudowaną na nasypie kolejowym, a stamtąd na ścieżkę rowerową i pieszą Rocca al Mare przez ulice Tuuliku i Tuuleveski oraz tunel pod Paldiski Road. Ulicą Vabaõhumuuseumi biegacze kierują się wzdłuż nadmorskiej promenady z powrotem do obszaru Stroomi Beach Park, pokonując ostatnie kilometry ulicami Kolde Boulevard, Ristiku i Kopli oraz ulicą Rannamäe do bulwaru Toompuiestee i skręcając do mety na ulicy Falgi.

9 września o godzinie 17:00 rozpocznie się dziesięciokilometrowy RIMI Tallinna Autumn Run z dużą liczbą uczestników. Trasa prowadzi przez ulice Paldiski Road, Ristiku, Kolde Boulevard, Kopli i Tööstuse do atrakcyjnej dzielnicy Kalamaja gdzie biegnie się przez historyczną dzielnicę przemysłową północnego Tallina, współczesną dzielnicę Noblesser, następnie zatacza pętle wokół imponującego hangaru w porcie hydroplanów i mija więzienie Patarei. Przez Kalasadama biegacze docierają do bulwaru Pohja i wracają na bulwar Toompuiestee przez ulicę Rannamäe, a następnie docierają do mety u podnóża Toompea.

W sobotę na imprezę warto przyjść z całą rodziną, bo odbędą się biegi dziecięce Limpa. 10 września o godzinie 9 rano u podnóża Zamku Toompea rozpocznie się klasyczny maraton na dystansie. Przez ulice Paldiski Road, Ristiku i Kopli trasa prowadzi do dzielnicy Kalamaja, zatacza krótką pętlę wokół Kalaranna i przemysłowej dzielnicy Północnego Tallinna, a następnie kieruje się do ścieżek rowerowych i pieszych Stroomi Beach Park przez Erika Street i Kolde Boulevard. Sole Street i Paldiski Road. Podobnie jak w przypadku półmaratonu, niedzielna trasa prowadzi do wiaduktu Paldiski Road, gdzie uczestnicy maratonu mogą przebiec przez wiadukt obok jeziora Harku, a następnie zrobić ośmiokilometrową pętlę na łonie natury wzdłuż ścieżek rowerowych i pieszych w Astangu. Tunel pod Paldiski Road prowadzi do ścieżek rowerowych i pieszych Rocca al Mare, a zakończenie trasy maratonu jest dokładnie takie samo jak półmaratonu.

Od 1 do 30 września będzie możliwość przebiegnięcia maratonu w formule wirtualnej w dowolnym miejscu i o dowolnej porze.

Podczas tegorocznej edycji Tallin Maratonu organizatorzy spodziewają się w sumie około 20 tysięcy zawodników z czego  1/4 to goście zagraniczni.

Tallinn Autumn Runs, które są organizowane przez obecny zespół od 2000 roku oraz Tallinn Marathons od 2010 roku, zgromadziły do ​​tej pory prawie 300 000 entuzjastów biegania. Rekord frekwencji w największej międzynarodowej imprezie sportowej w historii Estonii został ustanowiony w jubileuszowym roku Republiki Estonii w 2018 roku, kiedy to łącznie 23 940 biegaczy i z 67 krajów wzięło udział w Tallinn Autumn Runs i Tallin Maratonie.

Do 30 czerwca można zarejestrować się do biegu za niższą opłatę startową. Wszelkie informacje dostępne są na stronie: www.jooks.ee