25. Junior Maraton nadchodzi. RunCzech walczy z dziecięcą otyłością poprzez bieganie

25. edycja Junior Maratonu jest tuż za rogiem. Największy bieg dla uczniów z całej Republiki Czeskiej rozpoczyna się półfinałami, zaplanowanymi na 4 kwietnia w Pardubicach i będzie się odbywał we wszystkich dużych miastach, włączając w to stolicę. Najszybsze szkoły uzyskają awans do międzynarodowych finałów, które odbędą się 7 maja, w dniu sławnego maratonu w Pradze. Ten charytatywny projekt promuje zdrowy tryb życia i motywuje uczniów do ćwiczeń oraz udziału w aktywnościach sportowych. A te również zachęcają nastolatków do unikania alkoholu, papierosów i używek. „Dane o wzroście liczby dzieci, które mają nadwagę lub otyłość, są alarmujące. Powyżej 25% osób niepełnoletnich cierpi na ten problem. Jesteśmy przekonani, że takie programy jak Junior Maraton mogą wzbudzić entuzjazm wśród młodych Czechów i zwiększyć zainteresowanie sportem, bieganiem oraz prowadzeniem zdrowego stylu życia. To wszystko ma pozytywny wpływ na mentalne zdrowie dzieci“- mówi Carlo Capalbo, szef RunCzech.

Junior Maraton jest biegiem sztafetowym, zaprojektowanym dla uczniów szkół średnich. Każda drużyna składa się z 10 zawodników, którzy muszą wspólnie przebiec trasę o długości maratonu (42 195 m). Przynajmniej trzech członków drużyny to dziewczęta. Jeden uczeń biegnie pojedynczą część trasy (4,2 km). Udział jest darmowy. Każdy zespół ze szkoły w Czechach  może się zapisywać do jednego dnia przed zawodami, odwiedzając stronę www.runczech.com/jmc.

W ubiegłym roku 179 drużyn (1790 uczniów) oraz 15 sztafet nauczycielskich wzięło udział w półfinałowych rundach Junior Maratonu. Ponad 34,000 młodych biegaczy wystartowało w poprzednich 24 edycjach tego krajowego wydarzenia, niespotykanego w żadnym innym miejscu na świecie.

Programem towarzyszącym Junior Maratonowi jest „Psycho Lounge“, polegający na przygotowaniu specjalnej strefy wypoczynku. Dba o nią organizacja „Do What You Enjoy“. Zawodnicy mogą w tej strefie odpocząć fizycznie i psychicznie. W tym samym czasie mogą też otrzymać informacje i potrzebne kontakty, sugerujące gdzie się udać, aby porozmawiać o trudnych życiowych sytuacjach, takich jak stres, depresja lub znęcanie się ze strony rówieśników. „Bieganie i sport pomagają wyzwalać pozytywne myśli i oczyścić głowę. Mogą też grać ważną rolę w dbałości o higienę psychiczną. Dodatkowo, fizyczny wysiłek pielęgnuję życie w grupie, co pozwala ludziom w każdym wieku dzielić się radością z ćwiczeń. Unia Europejska wspiera sport od dawna, a w ostatnim roku skoncentrowała się również na promocji zdrowia psychicznego“- twierdzi Monika Ladmanova, reprezentanka Komisji Europejskiej w Czechach, tytularnego partnera wydarzenia.