40. Mainova Frankfurt Maraton już 29 października!

Guye Adola, reprezentant Etiopii potwierdził swój start w Mainova Frankfurt Maraton. 33-latek przed dwoma laty zwyciężył w Maratonie Berlińskim wygrywając m.in. z legendarny Kenenisą Bekele. Posiada w metryce wyśmienity rekord życiowy 2:03:46 uzyskany sześć lat temu również w Berlinie. Kolejnym z poważnych kandydatów do podium będzie Kenijczyk Brimin Misoi z Kenii, który triumfował przed rokiem we Frankfurcie. Do elitarnego grona dołączy również jego rodak Samwel Mailu, który zeszłoroczną odsłonę frankfurckiego maratonu kończył na drugim miejscu. Wśród pań najlepszy rekord życiowy na liście zbliżającego się biegu posiada Kenijka Visiline Jepkesho – 2:21:37.

2021 Berlin Marathon
Berlin, Germany September 26,2021
Photo: Victah Sailer@PhotoRun
631-291-3409
www.photorun.net

„Spodziewam się emocjonującego biegu i świetnych wyników podczas tegorocznego jubileuszu” – powiedział dyrektor biegu Jo Schindler. Najbliższy Frankfurt Maraton zostanie rozegrany po raz 40.

Mainova Frankfurt Maraton od wielu lat trzyma wysoki poziom sportowy i organizacyjny. I wszystko wskazuje na to, że w tym roku standardy zostaną zachowane. Doskonała elita oraz spodziewane 25 tysięcy biegaczy powinny przyczynić się do utrzymania certyfikatu Elite Road Races przyznawanego przez World Athletics. Zgłoszenia wciąż są przyjmowane, a formularz rejestracyjny można znaleźć pod adresem: www.frankfurt-marathon.com

Guye Adola wydaje się być najpoważniejszym kandydatem do zwycięstwa. Warto dodać, że jego wspomniany rekord życiowy 2:03:46 uzyskany został w maratońskim debiucie. Podążał wtedy ramię w ramię z Eliudem Kipchoge, który oderwał się dopiero na 40km wygrywając z Adolą tylko o 14 sekund. Plany poprawy rekordu życiowego pokrzyżowały w kolejnych latach kontuzje. Ale nie przeszkodziło to w wygraniu Berlin Maratonu 6 lat temu. Wyczyn tym większy, że minutę i dwie sekundy za jego plecami metę minął Bekele, trzykrotny mistrz olimpijski i pięciokrotny mistrz świata.

Rekord życiowy ubiegłorocznego zwycięzcy z Frankfurtu Brimina Misoiego to 2:06:11. Minuta przewagi nad Samwelem Mailu była dowodem na absolutną dominację Kenijczyka. Mailu rewelacyjny występ zaliczył w tym roku na trasie Maratonu Wiedeńskiego. Wygrał we wspaniałym stylu mijając metę w 2:05:08 ustanawiając rekord trasy. Wynik ten plasuje go na 10 miejscu aktualnej listy najlepszych maratończyków świata w roku 2023.

Wśród zawodniczek Frankfurt Mainova Maraton jest również wiedeńska zwyciężczyni z tego roku. Magdalyne Masai z Kenii, która w stolicy Austrii wybiegała 2:24:12. Jej rekord życiowy jest lepszy – 2:22:16 uzyskane w Toronto przed czterema laty. Visiline Jepkesho swoje 2:21:37 uzyskała w Paryżu 10 lat temu. W karierze wygrywała między innymi maratony w stolicy Francji (2016) i w Lizbonie (2014). Po zwycięstwo będzie chciała również pobiec Etiopka Buzunesh Gudeta, 4 zawodniczka tegorocznego maratonu w Barcelonie. Ustanowiła tam rekord życiowy na poziomie 2:22:38. Ciekawie zapowiada się również udział wicemistrzyni Europy w maratonie Matei Parloy Kostro. Chorwatka wygrała tegoroczny Hanower Maraton w 2:25:45.

Więcej informacji i rejestrację online można znaleźć na stronie: www.frankfurt-marathon.com

Źródło zdjęcia: photorun.net / Sailer