Akcja #BiegamDobrze zmieniła formułę dla służby zdrowia

Biegacze nie próżnują, pomimo zmian jakie w naszej codzienności wymuszają skutki epidemii. Choć w wyniku akcji #zostanwdomu musieli zrezygnować ze swojej ulubionej aktywności fizycznej, to nie oznacza, że pozostali bezczynni. Dzięki dostosowaniu platformy do zbiórek charytatywnych #BiegamDobrze, każdy może teraz poprzez swoje sportowe zaangażowanie w akcję #Daję100%, wspomóc pracowników służby zdrowia, którzy każdego dnia walczą o ludzkie życie!

Fundacja „Maraton Warszawski” w ramach akcji #BiegamDobrze proponuje w dzisiejszych trudnych czasach inny rodzaj aktywności. Organizatorzy postanowili wykorzystać znaną biegaczom charytatywną platformę do uruchomienia zbiórek na rzecz bohaterów walczących ze skutkami epidemii i dla jej ograniczenia. Tym razem pieniądze uzyskanie ze zbiórki będą przeznaczone na zakup środków ochrony dla pracowników służby zdrowia, którzy z narażeniem życia walczą o zdrowie chorych dotkniętych koronawirusem. Wśród nich są również nasi koledzy i koleżanki z biegowych ścieżek, a także ratownicy medyczni, lekarze i wolontariusze, którzy dbają o bezpieczeństwo podczas imprez sportowych.

Marta Sprawka, pasjonatka biegania, lekarz stażysta, pracownik oddziału hematologii oraz izby przyjęć. Marta rzuciła sobie wyzwanie w ramach akcji #Daję100% i zebrała już ponad 4500 zł na sprzęt dla medyków tworząc własne wydarzenie w mediach społecznościowych i zachęcając do aktywności w domach, ogrodach i na balkonach, aby napędzić swoją charytatywną zbiórkę.

Wiązać się to będzie z aktywnością fizyczną, ale w domu, bądź przydomowym ogródku. Wszystkie zebrane środki trafią do powołanej przez Naczelną Izbę Lekarską „Fundacji Lekarze Lekarzom”, która od 9 lat zajmuje się wsparciem finansowym i rzeczowym przedstawicieli środowiska medycznego będących w trudnej sytuacji życiowej.

VIDEO: https://youtu.be/rlasr8TEPDQ
Marcin Borkowski, ratownik medyczny oraz koordynator imprez masowych, w tym Maratonu Warszawskiego. W chwili obecnej w służbie chorym na pierwszej linii frontu w walce z epidemią koronawirusa.

Co trzeba zrobić?
Mechanizm jest bardzo prosty. Wystarczy skorzystać ze specjalnie dostosowanego na potrzeby tej akcji systemu #BiegamDobrze i założyć swoją charytatywną zbiórkę. W ramach swojej akcji każdy uczestnik stawia przed sobą sportowe wyzwanie. Na tym etapie możemy puścić wodze fantazji, np. za każde przekazane 50 zł zrobimy 50 brzuszków. Albo za każde uzyskane 500 zł przejedziemy na rowerze stacjonarnym 5 km. Więcej pomysłów na wyzwania znajduje się w specjalnie utworzonym poradniku: http://pzupolmaratonwarszawski.com/poradnik-akcji-daje100/. Niezależnie od tego, jaki cel finansowy sobie ustalimy i ile pieniędzy ostatecznie zbierzemy – całość zostanie przekazana na wsparcie dla medyków.

Barbara Tukendorf, pasjonatka biegania, uczestniczka akcji #Daję100%, zachęca wszystkich do aktywności na balkonie.

Ruszaj się z pomysłem!
Kreatywnych pomysłów na wyzwania związane z aktywnością fizyczną w domu nie brakuje. Uczestnicy, którzy zapisali się już do akcji #Daję100%, zadeklarowali w jej ramach wykonanie wielu rozmaitych wyzwań. Pani Joanna każdego dnia z wykonuje 100 pajacyków, Jakub codziennie ćwiczy 60 minut, aby ostatniego dnia zbiórki wsiąść na trenażer i kręcić na nim bez przerwy przez 5 godzin! Pani Beata codziennie, aż do końca akcji przez pół godziny skacze na skakance. Z kolei Aleksander szykuje się do przebiegnięcia w swoim ogródku półmaratonu, który będzie transmitował na żywo na swoim Instagramie.

Zachęć znajomych
W tym momencie pozostało spopularyzowanie tej wyjątkowej akcji charytatywnej. W ramach #Daję100% możemy zachęcać znajomych do udziału w zbiórce. Możemy ich także przekonywać do tego, aby sami zakładali własne zbiórki i stawiali sobie wyzwania. Warto również opublikować link do naszej zbiórki i relacji z naszych działań w social mediach. Tym samym nie tylko będziemy zbierać środki na szczytny cel, ale także zmotywujemy się do aktywności fizycznej.

Pozyskane w ten sposób środki pomogą przeznaczyć zebraną kwotę na zakup testów oraz odzieży ochronnej dla pracowników szpitali i pogotowia ratunkowego. Akcja trwa do 21 kwietnia 2020 r., a zebrane przez uczestników kwoty zostaną w 100% przeznaczone na powyższy cel.

Szczegóły akcji dostępne pod adresem: http://pzupolmaratonwarszawski.com/biegamdobrze-dla-pracownikow-sluzby-zdrowia/

***

Fundacja „Maraton Warszawski” została założona w 2002 roku. Jej główną misją jest popularyzacja biegania
w Polsce, wsparcie zarówno profesjonalnych zawodników jak i biegaczy-amatorów, a także poprawa standardów organizacyjnych imprez biegowych. Fundacja organizuje między innymi: Maraton Warszawski, Półmaraton Warszawski, Ekiden oraz cykl imprez biegowych „Puchar Maratonu Warszawskiego”.

Kontakt dla mediów:
Fundacja „Maraton Warszawski”