Berihu i Chepkurui , czyli elita półmaratonu w Stambule

Turkiye Is Bankasi Istanbul Półmaraton ugruntował w ostatnich latach swoją pozycję na rynku najbardziej prestiżowych biegów na tym dystansie na świecie. Przyczyniły się do tego przede wszystkim doskonałe wyniki oraz wyśmienita elita biegu. 19 edycja tej imprezy odbędzie się 28 kwietnia i nie ma wątpliwości, że będzie to po raz kolejny szybkie ściganie. Na aktualnej liście startowej elity znajduje się 18 biegaczy, których rekordy życiowe są poniżej 61:00 i 9 kobiet, które przebiegły „połówkę” szybciej niż 68:00. Niewiele jest na świecie półmaratonów, które mogą się poszczycić tak doskonałą obsadą. Najlepszym na liście jest Solomon Berihu z Etiopii z rekordem życiowym 59:17, a wśród kobiet przewodzi Kenijka Gladys Chepkurui z czasem 65:46.

Organizatorzy oczekują, że 28 kwietnia na trasę łącznie z biegiem towarzyszącym na 10km ruszy 16 tysięcy zawodników. To najlepszy bieg uliczny w Turcji, a dowodem tego jest certyfikat Gold Label of World Athletics. Rejestracja na Półmaraton Turkiye Is Bankasi Istanbul jest nadal otwarta i dostępna na stronie: https://www.istanbulyarimaratonu.com/en/

„Półmaraton Türkiye İş Bankası İstanbul wyróżnia historyczna trasa. Jest to także jeden z niewielu biegówna świecie z kategorii Gold Label” – powiedział dyrektor biegu Renay Onur. „Nasz półmaraton to szczególne wydarzenie, które gromadzi zarówno światowej sławy sportowców, jak i zawodników nieznanych ale aspirujących do szybkiego biegania. Elita biegu jest wielonarodowa.  Mimo, że do startu pozostał jeszcze miesiąc, rekord zarejestrowanych uczestników został już pobity i spodziewamy się, że weźmiemy w nim udział 16000 zawodników.”

Solomon Berihu ze swoim rekordem życiowym wynoszącym 59:17 jest zaledwie dwie sekundy wolniejszy od rekordu trasy w Stambule, ustanowionego dwa lata temu przy wietrznej pogodzie przez Kenijczyka Rodgersa Kwemoi. Czas pokaże, czy rekord 59:15 zostanie pobity w przyszłym miesiącu. Choć Berihu jest najszybszy na papierze, jego rodak z Etiopii pokazał ostatnio bardzo wysoką formę: Dinkalem Ayele ustanowił rekord życiowy na poziomie 59:30, zajmując czwarte miejsce w Barcelonie na początku tego roku. W tym miesiącu wystartował w prestiżowym Półmaratonie w Lizbonie. Biegając w bardzo ciepłych warunkach i pace makera przez większą część dystansu, uzyskał wynik 60:36.

23-letni Ayele jest trzecim na liście startowej, za Berihu i Edmondem Kipngetichem z Kenii pod względem wartości życiówek. Dwa lata temu Kenijczyk uzyskał w Kopenhadze czas 59:25. W ciągu ostatnich trzech lat osiągał dobre rezultaty w półmaratonach. Czasy poniżej 60:00 notował cztery razy. Mocny jest również Solomon Kipchoge, który nie jest spokrewniony z dwukrotnym mistrzem olimpijskim Eliudem Kipchoge. Mimo, że ma już 27 lat, nadal trzeba uważać go za nowicjusza. Po raz pierwszy ścigał się w Europie w 2022 roku kiedy podczas półmaratonu w Trydencie we Włoszech uzyskał czas 62:00. W zeszłym roku Kipchoge znacznie się poprawił, kiedy w Lille zajął piąte miejsce z czasem 59:37.

Wyzwanie Afrykanom będzie próbował rzucić Cameron Levins. Rok temu pobił rekord Kanady w półmaratonie, wygrywając bieg w Vancouver z czasem 60:18. Półmaraton Türkiye Is Bankasi Istanbul będzie jego pierwszym dużym biegiem w tym roku. Później czekają go igrzyska olimpijskie.

Wśród pań najlepszą na liście jest Gladys Chepkurui, która ustanowiła swój rekord życiowy w zeszłym roku w Barcelonie czasem 65:46. 29-latka już jedenaście razy przebiegła półmaraton poniżej 70:00. W ubiegłym roku wystartowała w ośmiu imprezach na tymże dystansie, wygrywając trzy z nich i trzykrotnie zajmując drugie miejsce. Gladys Chepkurui pokazała dobrą formę także w tym roku, kiedy była trzecia w Barcelonie i druga w Nowym Jorku z czasami odpowiednio 66:34 i 69:27.

Ftaw Zeray to kolejna zawodniczka, która upodobała sobie półmaraton. Rok 2023 był jak dotąd jej najlepszym sezonem. Etiopka w półmaratonie Ras Al Khaimah w Zjednoczonych Emiratach Arabskich zajęła trzecie miejsce z czasem 66:04, co jest jej rekordem życiowym. Zeray był wówczas szósta w Mistrzostwach Świata w Półmaratonie w Rydze na Łotwie. 26-latka jest na pewno w stanie poprawić swój rekord życiowy.

Sheila Chelangat to lekkoatletka, która niedawno zadebiutowała w półmaratonie. Kenijka była druga  w Lille w marcu z czasem 69:38. Jest dobrą zawodniczką stadionową, na 5000 m uzyskała świetny wynik 14:40,51. Po solidnym debiucie w Lille, na pewno wiele przed nią.

Włoszka Giovana Epis to doświadczona maratonka, która w zeszłym roku na Mistrzostwach Świata w Budapeszcie zajęła 12. miejsce i ma świetny rekord życiowy wynoszący 2:23:46. W półmaratonie nie zeszła jeszcze poniżej 70:00, na co na pewno ją stać. Rekord życiowy Epis wynosi 70:15. Będzie ona jedną z najlepszych Europejek w Türkiye Is Bankasi Istanbul.

Link do strony internetowej: https://www.istanbulyarimaratonu.com/en/

Zdjęcie:  Spor Istanbul