Birell Grand Prix Praga – szybkie bieganie w stolicy Czech

Każdy, kto chce cieszyć się sportowym wydarzeniem i przeżyć fantastyczną przygodę w centrum stolicy Czech, powinien zarezerwować czas 2 września. W ten dzień wieczorem, odbędzie się 26. edycja Birell Grand Prix Praga. Magiczna wieczorna atmosfera, tysiące biegaczy i kibiców oraz spektakularne wrażenia – tego możesz się spodziewać podczas biegu, który odbędzie się w najbliższą sobotę. O godzinie 18:00 wystartuje bieg tylko dla pań – adidas Women’s 5 km Race. Następnie o godzinie 19:30 odbędzie się Birell Grand Prix Praga – bieg główny na dystansie 10km.

Swój udział potwierdziło kilku czołowych długodystansowców świata. Wśród nich 21-letni Etiopczyk Tadese Worku. Worku jako jeden z nielicznych zawodników „złamał” barierę 27 minut na dystansie 10 km (26:56). W walce o podium będą się na pewno liczyć: wspomniany Tadese, Kenijczyk Alexander Mutiso, który zdominował tegoroczny Międzynarodowy Maraton w Pradze z rekordem trasy (2:05:09) oraz rekordzista Belgii na 10 km Simon Debognies. Poważnym kandydatem do podium będzie również Ugandyjczyk Isaac Kibet.

W bieguna 10 km weźmie udział siedmiu zawodników zespołu RunCzech Racing – sześciu mężczyzn i jedna kobieta. Do Damiana Vícha, Martina Zajica i Jiriego Homolaca dołączy kenijskie trio, które zadebiutuje na międzynarodowej scenie – Leonard Langat, Vincent Kigen i Vinicent Nyageo. Vivian Melly powalczy z najlepszymi kobietami.

Wśród pań do faworytek należą Janeth Chepngetich z Kenii i Alemem Tsadikiem z Etiopii, która niedawno ustanowiła świetny rekord życiowy 30:28. Na starcie stanie również Sofiia Jaremchuk, urodzona na Ukrainie włoska biegaczka, trzykrotna mistrzyni kraju (rekord życiowy 32:06, Lens 2021). Zamierza ona poprawić rekord Włoch ustanowiony w 2008 roku przez Annę Incerti (32:12). Obecna mistrzyni Norwegii w biegu na 10 000 m Hanne Mjoen Maridal zmierzy się z Sofiią i innymi sportowcami w tym z Czeszką Terezą Hrochovą, wielokrotną mistrzynią kraju na różnych dystansach, czwartą zawodniczką Igrzyskach Uniwersyteckich w Chengdu w Chinach w 2023 roku. Czeska elita kobiet może poprawi w końcu najlepszy w obrębie narodowego teamu. A ustanowiła go aż 23 lata temu Petra Kamínkova.

Tegoroczna trasa została poddana subtelnym modyfikacjom, aby zwiększyć szanse na świetne wyniki. Rekord imprezy, ustanowiony przez Joyciline Jepkosgei w 2017 r. (29:43) jest również rekordem świata. Trasa, atmosfera i doskonała obsada dają wielkie nadzieje na rekordowe bieganie.

Rejestracja na stronie: www.runczech.com