Eliud Kipchoge wystartuje w BMW Berlin Maraton!

Najlepszy maratończyk w historii światowej lekkiej atletyki powróci na trasę Maratonu Berlińskiego! Eliud Kipchoge doszedł do porozumienia z organizatorami jednego z najszybszych maratonów świata w sprawie jego udziału w najbliższej odsłonie imprezy. 38-letni, genialny maratończyk z Kenii po raz szósty wystartuje w BMW Berlin Maratonie. Kipchoge to dwukrotny mistrz olimpijski z Rio 2016 i Tokio 2021. W Berlinie ustanowił już dwa rekordy świata: 2:01:39 w roku 2018 i 2:01:09 cztery lata później.

Na starcie stanie również ubiegłoroczna zwyciężczyni Etiopka Tigist Assefa, która ustanowiła doskonaly rekord trasy na poziomie 2:15:37. BMW Berlin Maraton jest jednym biegów cyklu World Marathon Majors.

2022 Berlin Marathon
Berlin, Germany September 25,2022
Photo: Victah Sailer@PhotoRun
631-291-3409
www.photorun.net
#victahsailer

Na rok przed Igrzyskami Olimpijskimi w Paryżu, maraton w Berlinie będzie dla Kipchoge najważniejszym sprawdzianem. Absolutny perfekcjonista, niezwykle skuteczny i często wygrywający Kenijczyk w ostatnich miesiącach zanotował występ znacznie poniżej klasy, do której zdołał przyzwyczaić kibiców. W kwietniu zajął 6 miejsce podczas Boston Maratonu z wynikiem 2:09:23. Był to jego najwolniejszy start ze wszystkich 20, które ma na swoim koncie. Kontrast pomiędzy jego najlepszym wynikiem z Wiednia 2019 był olbrzymi. Wówczas w stolicy Austrii w uzyskał 1:59:40.2. Oczywiście był to maraton reżyserowany z zapewnieniem rozbudowanych środków sprzyjających jak chociażby zmieniająca się na trasie grupa 14 pacemakerów, co w standardowych biegach maratońskich jest zabronione.

„W drodze do igrzysk olimpijskich powrót na trasę Maratonu Berlińskiego będzie idealnym przystankiem. Uwielbiam startować w stolicy Niemiec. Nie mogę się doczekać rywalizacji w miejscu, z którego mam wspaniałe wspomnienia.” – powiedział Kipchoge.

Zwycięstwo w Berlinie uczyniłoby go absolutnym rekordzistom w klasyfikacji najczęściej wygrywających w Berlinie. Aktualnie pod tym względem Kipchoge remisuje z legendarnym Etiopczykiem Haile Gebrselassie.

Największym rywalem Eliuda będzie jego rodak Amos Kipruto. Wygrał ubiegłoroczny Maraton Londyński w 2:03:13. Kiedy Kipchoge ustanowił pierwszy z rekordów świata na berlińskiej trasie w 2018 roku, Kipruto zajął drugie miejsce w 2:06:23.

Tigist Assefa również dokonała rzeczy spektakularnej, o której w ubiegłym roku rozpisywały się media – poprawiła swój rekord życiowy o blisko 20 minut! Z 2:34:01 na wspomniane 2:15:37. Te występ zapewnił jej trzecie miejsce na światowej liście najlepszych maratonek w historii. W bieżącym roku będzie próbowała powtórzyć swój sukces i uzyskać kwalifikację olimpijską na Paryż.

Poważną kandydatką do zwycięstwa będzie na pewno Sheila Chepkirui, Kenijska będąca wschodzącą gwiazdą maratonu. Tegoroczny maraton w Londynie ukończyła na 4 miejscu ze świetnym 2:18:51. Stolicę Niemiec wspomina bardzo dobrze, bo odniosła triumf w Generali Berlin Half Marathon. Pomimo niekorzystnych warunków uzyskała w 2022 roku 65:02. Jednak zakwalifikowanie się do ekipy kenijskiej na igrzyska w Paryżu nie będzie łatwy ze względu na gigantyczny poziom tej konkurencji na poziomie krajowym.

Więcej informacji o samym wydarzeniu na stronie: www.berlin-marathon.com

Źródło zdjęcia:  www.photorun.net