Haspa Maraton Hamburg – 28 kwietnia 2024

Zwycięzca z ubiegłego roku i rekordzista trasy Bernard Koech powróci 28 kwietnia na 38. edycję Haspa Maraton Hamburg. 36-letni Kenijczyk, który w zeszłym roku poprawił rekord trasy na 2:04:09, zmierzy się z bardzo mocnymi przeciwnikami w najważniejszym wiosennym maratonie w Niemczech. Samwel Mailu z Kenii i Abdisa Tola z Etiopii, dla których rok 2023  był przełomowy, rzucą wyzwanie obrońcy tytułu. Kolejnym z hamburskich triumfatorów będzie Martin Musau, który był najlepszy w roku 2021.

„Po dwóch rekordach trasy z rzędu możemy spodziewać się kolejnej walki zwłaszcza w gronie męskim, która może zakończyć się spektakularnym wynikiem. Bernard Koech, Samwel Mailu i Abdisa Tola są w stanie pobiec szybciej niż w ubiegłym roku. Jesteśmy szczęśliwi, że ta trójka wybrała Hamburg na swój wiosenny maraton” – powiedział główny organizator Frank Thaleiser, który spodziewa się, że 28 kwietnia w maratonie weźmie udział łącznie około 12 000 biegaczy. Nadal możliwa jest rejestracja on-line na stronie: www.haspa-marathon-hamburg.de

„Nie mogę się doczekać powrotu do Hamburga. Zeszłoroczne zwycięstwo było dla mnie doskonałym powrotem do portu, ponieważ od jakiegoś czasu miałem problemy zdrowotne, a reszty dopełniła pandemia” – powiedział Bernard Koech, który w zeszłym roku wyrównał w Hamburgu swój dwuletni rekord życiowy wynoszący 2:04:09. Po tym zwycięstwie startował jesienią ww Amsterdamie, ale kontuzja zmusiła go do zejścia z trasy. „Mimo, że w zeszłym roku pobiłem rekord trasy, wierzę, że tegorocznym Hamburg Maratonie mogę pobiec jeszcze szybciej”.

Szybkie tempo powinno odpowiadać Samwelowi Mailu, który chce poprawić swój rekord życiowy. Kenijczyk, który ma już 31 lat, zeszłej wiosny podczas maratonu w Wiedniu ustanowił rewelacyjny rekord trasy 2:05:08 pomimo ciepłej pogody. W tym samym roku zdobył brązowy medal na Mistrzostwach Świata w Półmaratonie w Rydze na Łotwie. „Na swój wiosenny maraton wybrałem Hamburg ze względu na szybką trasę. Mam nadzieję, że uda mi się poprawić swój obecny rekord życiowy, spodziewam się wyniku w okolicach 2:04-2:05.” – powiedział Samwel Mailu.

Kolejnym pretendentem do zwycięstwa będzie 23-letni Etiopczyk Abdisa Tola. Młodszy brat Tamirata Toli, mistrza świata w maratonie z 2022 roku i tzwycięzcy Maratonu Nowojorskiego 2023.   Abdisa Tola wygrał zeszłoroczny maraton w Dubaju z czasem 2:05:42.

Oprócz Bernarda Koecha w elitarnej stawce będzie jeszcze jeden biegacz, który wygrał już Haspa Maraton w Hamburgu: Martin Musau z Ugandy, który triumfował w  roku 2021. Z powodu pandemii poziom biegu był nuiższy i Martin uzyskał 2:10:15. W zeszłym roku w Hamburgu Musau  poprawił w Hamburgu rekord życiowy na 2:08:45 i zajął siódmą pozycję.

Zdjęcie: Haspa Marathon Hamburg / Henning Angerer