Jubileuszowa 30 edycja Memoriału Jerzego Chromika!

Zapraszamy serdecznie do udziału w Memoriale Jerzego Chromika pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Mysłowice Dariusza Wójtowicza.

Przed nami 30 edycja!

Identycznie jak w zeszłym roku, bieg główny będzie liczyć 15 km. Dodatkowo dla wszystkich zapalonych biegaczy którzy również pragną uczestniczyć w tym fantastycznym sportowym wydarzeniu i skompletować trofeum Trójkąta Trzech Cesarzy a dystans 15 km jest jeszcze zbyt wymagający, proponujemy udział w biegu rekreacyjnym na dystansie 5 km.

Zależy nam aby całe rodziny mogły uczestniczyć w organizowanym przez nas wydarzeniu sportowym dlatego oprócz dorosłych, dzieci oraz młodzież będzie mogła spróbować swoich sił.

Tradycyjnie młodzi lekkoatleci będą rywalizować na dystansach: 150 m, 400 m i 800 metrów. 30 Memoriał Jerzego Chromika to wydarzenie, podczas którego każdy znajdzie coś dla siebie.

Zasady uczestnictwa, kategorie wiekowe i inne szczegółowe informacje, zawarte są w Regulaminie 30 Memoriału Jerzego Chromika, zamieszczonym na stronie: MOSiR w zakładce – Dokumenty.

Formularz zgłoszeniowy do biegu – kliknij tutaj

Kim był Jerzy Chromik?

20 października 1988 roku w Katowicach w wieku 56 lat umiera wybitny lekkoatleta oraz sportowiec – olimpijczyk, rekordzista świata i starego kontynentu, mistrz Europy, jedenastokrotny mistrz i 23 -krotny rekordzista Polski w biegach średnio i długodystansowych.

Rok później MOSiR Mysłowice przeprowadza pierwszy Memoriał poświęcony jego pamięci, a następnie co roku – zawsze jesienią, o okolicach rocznicy jego śmierci – odbywają się kolejne (aż do roku 2008 włącznie), memoriałowe biegi uliczne na dystansie 15 km.

Trasa biegu prowadziła z centrum Mysłowic do dzielnicy Kosztowy, gdzie urodził się, wychował, spędził młodość i trenował Jerzy Chromik.

Po tej czteroletniej przerwie, od 2013 r. sympatycy biegania znów mogli uczestniczyć w naszym mieście w kolejnych memoriałowych biegach, lecz co rocznie są to już biegi uliczne na dystansie 10 km.

Jubileuszowa koszulka premium

Z okazji 30 – lecia organizacji mysłowickiego memoriału postanowiliśmy uczcić to wydarzenie jubileuszową koszulką która będzie dostępna tylko i wyłącznie podczas zapisów do naszego biegu.

Zaprojektowana i uszyta specjalnie dla nas koszulka zostanie wykonana w technologii fullprint. Nadruk na całej powierzchni tkaniny, włącznie z rękawami oraz trudnodostępnymi miejscami wywołuje natychmiastowy efekt WOW. Takie ubrania wyglądają bardzo oryginalnie i są świetną pamiątką.

*prezentowany projekt może ulec nieznacznej zmianie.

Triada Trójkąta Trzech Cesarzy 2022

Trójkąt Trzech Cesarzy był miejscem wyjątkowym. Do zakończenia pierwszej wojny światowej był znany niemal w całej Europie. Dzisiaj już trochę zapomnianemu swoistemu pomnikowi historii pragniemy przywrócić dawny blask oraz rozpoznawalność.

Dlatego w naszych głowach zrodził się pomysł na unikatowy na skalę naszego województwa projekt. Łącząc siły z naszymi sąsiadami: Sosnowcem oraz Jaworznem, po miesiącach wytężonej pracy, wspólnych spotkaniach i dyskusjach, powołujemy do życia Triadę Trójkąta Trzech Cesarzy.

Trzy biegi – jedno trofeum, każdy z uczestników który ukończy trzy biegi organizowane przez: Mysłowice, Sosnowiec i Jaworzno uzyska tytuł zdobywcy Triady Biegowej Trójkąta Trzech Cesarzy 2022 oraz skompletuje przepiękny medal, który po połączeniu tworzy statuetkę.

Imponujące trofeum Triady gratką dla kolekcjonerów.

Kształt medalu w formie trójkąta obrazuje naniesioną historyczną fotografię Trójkąta Trzech Cesarzy. Piękna, kontrastująca złoto niebieska kolorystyka oraz dedykowana szarfa dodatkowo uatrakcyjniają medal. Punkt połączenia trzech medali z naniesionym zbiegiem rzek Biała i Czarna Przemsza to właśnie historyczne trójstyk trzech zaborów.

Każdy z medali ma spore wymiary, a bezpłatny ekspozytor do zamontowania kompletu trzech będzie miał wysokość 15 cm.

Żeby zdobyć trofeum Triady Trójkąta Trzech Cesarzy 2022 trzeba wziąć udział i ukończyć następujące imprezy biegowe: