Już w sobotę 11. Luboński Bieg Niepodległości!

Już w najbliższą sobotę 11 listopada o godz. 11:11 z ulicy 11 listopada w Luboniu wystartuje 11. edycja Lubońskiego Biegu Niepodległości! Na liście startowej jest już niemal 1000 biegaczy! Uczestnicy pobiegną na atestowanej trasie!

Impreza imienia „ppłk Ludwika Misieka” – polskiego żołnierza – kaprala AK i dowódcy drużyny plutonu Kedywu podczas II wojny światowej, której organizatorem jest Ronin Running odbędzie się na atestowanej przez PZLA trasie liczącej równe 10km.

„Ze względu na remonty w tym roku trasa będzie nieco zmieniona, ale moim zdaniem jest szybsza niż w poprzednich latach. Każdego roku na naszym biegu dopisują kibice, których już teraz również zapraszamy i mamy nadzieję, że ich nie zabraknie. To oni oprócz biegaczy tworzą niesamowitą atmosferę tego wyjątkowego święta” – Adam Chudzicki, Organizator biegu.

W tegorocznej edycji biegu zaplanowany jest start 1111 uczestników i każdy z nich otrzyma pakiet startowy zawierający:

• odlewany medal za ukończenie biegu,
  • rogal świętomarciński oraz butelkę wody mineralnej
  • napój izotoniczny
  • posiłek regeneracyjny po biegu
  • upominki od sponsorów
  • dla wszystkich kobiet na mecie – kwiat w kolorze czerwonym.

Na uczestników czekać będą tradycyjnie: strefy kibica, zespoły muzyczne, czerwony dywan i wiele akcentów patriotycznych.

W trakcie tegorocznej edycji nagrodzeni zostaną także: najlepsza Lubonianka i Lubonianin, biegacz i biegaczka z flagą, najszybszy zawodnik i zawodniczka na wózku. Wszyscy uczestnicy rywalizować będą w 15 kategoriach wiekowych.

Dodatkowo tradycyjnie w specjalnie wytyczonych strefach kibica spotkają się lokalne szkoły i stowarzyszenia, któte będą uczestniczyć w akcji „Kibicuj dla Niepodległej”.

Pierwszą edycję biegu ukończyło 326 zawodników. Podczas ostatniej edycji biegu przed startem niemal 900 uczestników zaśpiewało 4 zwrotki polskiego hymnu. Najszybszy na 10-kilometrowej trasie był Paweł Tarasiuk, który bieg ukończył z wynikiem 32:44. Drugi do mety dotarł Grzegorz Michalak (33:21), a trzeci Marcin Fehlau (33:35). Wśród kobiet jako pierwsza linię mety przekroczyła Monika Brzozowska (35:40). Za nią przybiegły m.in. Sylwia Wasielewska (39:09) i Paulina Czaja (39:24).

www.lubonskibiegniepodleglosci.eu

Projekt jest współfinansowany ze środków budżetu Miasta Luboń.

Sponsorzy i partnerzy: Biofarm, Biuro Rachunkowe Exactus, U Stefana Hurtownia Dodatków Krawieckich, Szkoła Językowa Salamanca, Spar Luboń, JAAS Kontenery, WyposażenieDrogowe.pl, Tovago, KOM-LUB Luboń, Piekarnia-Cukiernia RAWA, LOSiR Luboń, WM Komputer, 31. Baza Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny, HanaSped, MP Usługi Instalacyjno-Sanitarne, Vemat, Green Speed Express, Zespół Szkół Mechanicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Poznaniu, Szkółka Smykałka, Forum Obywatelskie Luboń.

Patroni medialni: Gazeta Lubońska