Już za 9 dni: 100. Koszyce Maraton!

Już tylko 9 dni dzieli nas od startu najstarszego, europejskiego maratonu. Tegoroczny Koszycki Maraton Pokoju odbędzie się po raz setny w historii!

Pod auspicjami Prezydenta

(fot. Branislav Šimončík)

Setna, jubileuszowa edycja Koszyckiego Maratonu Pokoju odbywać się będzie pod patronatem Prezydenta Republiki Słowackiej Zuzany Caputovej. Tym gestem Głowa Państwa podkreśla wyjątkowość tego kultowego wydarzenia, jego znaczenie dla Słowaków i pozytywne efekty społeczne. W swoim przesłaniu dla biegaczy Caputova powiedziała:

„Koszycki Maraton Pokoju stał się świętem przyjaźni między ludźmi i narodami. Wydarzenie jest dowodem na to, że idea szlachetnego maratonu i poczucie przynależności do grupy mogą przezwyciężyć przeciwności losu oraz negatywne emocje. Uczestnikom i organizatorom jubileuszowej 100. edycji życzę wielu sukcesów i sił, ale przede wszystkim wielkiej radości z biegania. Dzięki Wam świat staje się piękniejszy, trwajcie w tym!”

11 złotych  medali

(Foto: M. Tóth, R. Korzeniowski, A. Kuzmina, G. Szabó, M. Koukal – archiwa prywatne)

Historia Koszyckiego Maratonu Pokoju jest ściśle związana z ideami olimpizmu.
Jak powszechnie wiadomo, pierwszy impuls prowadzący do powstania maratonu narodził się podczas Igrzysk Olimpijskich w 1924 roku w Paryżu. W przeszłości Koszyce odwiedziło kilku mistrzów olimpijskich w maratonie. Do dziś chyba najbardziej znanym, który odwiedził Koszyce jest legendarny Abebe Bikila. A złotych medalistów nie zabraknie w Koszycach również podczas obchodów stulecia. Na trasie pojawi się sztafeta złożona z posiadaczy łącznie dziesięciu medali olimpijskich.

Jedenastym będzie Matej Tóth, słowacki złoty medalista z Rio 2016, który po raz pierwszy zdecydował się pokonać cały maratoński dystans. Przyjrzyjmy się zatem bliżej składowi tej fantastycznej sztafety złożonej z mistrzów olimpijskich, którzy przybędą na zaproszenie Słowackiego Komitetu Olimpijskiego.

Polak Robert Korzeniowski uznawany za najwybitniejszego specjalistę od chodu sportowego w historii. W karierze zdobył 4 złote medale olimpijskie: w Atlancie na 50km, w Sydney na 20 i 50km oraz w Atenach na 50km.

Anastasia Kuzmina to jedna z najbardziej utytułowanych sportsmenek w historii Słowacji. Na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich zdobyła kolejno trzy złote medale w Vancouver, Soczi i Pjongjangu, dwa w sprincie biathlonowym i jeden w biegu ze startu wspólnego.

Gabriella Szabó to węgierska kajakarka szybka, zdobywczyni trzech złotych medali olimpijskich. Swoje pierwsze zwycięstwo odniosła w Londynie w 2012 roku w konkurencji K4 na 500 m. Na tym samym dystansie zdobyła dwa złote medale na Igrzyskach w Rio w konkurencjach K2 i K4.

Skład uzupełnia Martin Koukal, wybitny czeski sportowiec, który w 2003 roku zdobył złoty medal w biegach narciarskich na 50 km na Mistrzostwach Świata. W 2010 roku był członkiem sztafety, która zdobyła brązowy medal medal w konkurencji 4 x 10 km na Igrzyskach Olimpijskich w Vancouver.

Jak będzie wyglądał program wydarzenia?

(fot. Koszycki Klub Maratoński 2022 – E. Bernáth, Ľ. Ištoňová, T. Mačej, F. Záborský)

To pytanie interesuje wielu biegaczy. Trudnym było umożliwienie startu wszystkim zainteresowanym, bo jubileusz cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a możliwości organizatora są ograniczone. Sobotni program sportowy znany jest już od dawna. Dokładnie o 16:00 na trasę wyruszą uczestnicy U.S. Steel Family Run. Jeśli chodzi o niedzielę 1 października, kolejność startów i sam przebieg przedstawia się następująco:

8.45 Start wózków Handbike i Inline
9.00 Start Maratonu i Magna Maratonu – sztafety 4×1/4
10.30 Start pierwszej fali Półmaratonu, kolejne fale co 5 minut do godz. 10.50
Wszyscy biegacze szczegółowe informacje otrzymają e-mailem w piątek 22 września. Życzmy  spokojnych i owocnych ostatnich dni przygotowań do 100. Koszyckiego Maratonu Pokoju.

Nagrody dla finiszerów

Za linią mety oprócz upragnionego wypoczynku po miejmy nadzieję owocnym biegu czeka nagroda w postaci trofeum! Kawałek metalu, artefakt zdobiący szyję każdego biegacza, niewielki przedmiot mający jednak duże znaczenie dla kończących bieg. Co można powiedzieć o tegorocznym medalu? Autorem projektu jest ponownie František Záborský, który na kilkudziesięciu centymetrach kwadratowych umiejętnie umieścił kilka punktów orientacyjnych miasta oraz kultową liczbę 100.
Sam kształt medalu ma też kilka ważnych znaczeń. Jednym z najważniejszych jest przesłanie, aby nigdy się nie zatrzymywać, walczyć o marzenia, rozwijać się i zdobywać świat.

Maraton w Twojej kieszeni

Idąc z duchem czasu, rosnącą szybkością życia i pędzącym postępem technologicznym organizatorzy starają się wyjść naprzeciw biegaczom. Aplikacja mobilna Koszycki Maraton Pokoju jest z nami już od kilku lat. Jest ona rozwijana i udoskonalana. Jeśli nie masz odpowiednie oprogramowanie, możesz wkrótce otrzymać aplikację bezpłatnie w Google Play lub App Store. Wystarczy mieć w telefonie system operacyjny Android lub iOS. Aplikacja pozwoli śledzić wyniki. Dzięki liderowi elektronicznego pomiaru czasu na świecie MYLAPS będzie można obserwować na żywo postęp danego zawodnika poprzez funkcję „live Tracking”.

Limitowana kolekcja

(fot: 2023 Koszycki Region Turystyczny – archiwum)

Z okazji 100. rocznicy Koszyckiego Maratonu Pokoju dzięki organizacji turystycznej Regionu Koszyckiego wyemitowano banknot 0 euro z wyjątkową grafiką. Na banknocie widnieje gołąb, symbolizujący pokój, maratończyk jako symbol zwycięstwa człowieka nad samym sobą oraz największy zabytek Koszyc – gotycka katedra św. Elżbiety. Sprzedaż banknotów rozpocznie się 29 września od godziny 9:00 przy ulicy Hlavná 48 w Koszycach w Regionalnym punkcie informacyjnym.

Cały, bogaty program Maratonu Koszyckiego :