Kołobrzeski Bieg Zaślubin wraca do tradycji! Start 20 marca

W niedzielę, 20 marca – pierwszego dnia wiosny – o 11:00 odbędzie się 36. Bieg Zaślubin w Kołobrzegu. To tradycyjne wydarzenie ubogaci obchody 77. rocznicy walk o Kołobrzeg i zaślubin Polski z morzem. Trasa biegu jest identyczna jak w 2020 i 2021 roku. Najpierw zawodnicy przebiegną dwie duże pętle o długości ponad 6300 m, a następnie małą, mierzącą około 2300 metrów. Co z pewnością ważne dla wielu uczestników, trasa ma posiadać atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki.

PRZEBIEG TRASY:

Start: ul. Rodziewiczówny przy Sanatorium „IKAR”. Następnie biegacze ruszą w stronę zachodnią, w prawo do alei Nadmorskiej, potem za amfiteatrem, w lewo ulicą 4 Dywizji Wojska Polskiego przy torach kolejowych. Nawrót następuje przed ul. Wschodnią, następnie z powrotem do ul. Fredry przed amfiteatrem i w lewo ulicą Kościuszki do pomnika sanitariuszki, ul. Sikorskiego i ul. Marii Rodziewiczówny, a dalej ponownie na dużą pętlę. Na małą pętlę wbiegamy w aleję Zygmunta Maja i w prawo aleją Nadmorską do Kamiennego Szańca. Później należy skręcić w prawo (ul. Władysława Sikorskiego), aż do mety przy sanatorium „Perła Bałtyku”. Tam będą czekały na wszystkich piękne, pamiątkowe medale. Ceremonia wręczenia nagród dla najlepszych odbędzie się w muszli koncertowej amfiteatru – miejscu doskonale znanym kołobrzeżanom i turystom.

W międzyczasie organizatorzy zapraszą uczestników na tradycyjną grochówkę, a przed uhonorowaniem najlepszych zapewnią dobrą muzykę i możliwość odpoczynku w kawiarni. Co ciekawe, udało się pozyskać atrakcyjnego sponsora – Kołobrzeską Grupę Producentów Ryb Sp. z o.o., który zaoferował smakowity produkt: „Naturalnie bałtyckie”. Prezent trafi do pakietów startowych.

Jak informuje Ryszard Kaliciński, dyrektor Biegu, nastroje organizatorom dopisują: – To już końcówka przygotowań, teraz zajmujemy się atestowaniem naszej trasy. Zgłoszonych jest już około 300 uczestników, ale trochę wolnych miejsc zostało. Serdecznie zapraszam do Kołobrzegu. Kibiców powinno być dużo, zwłaszcza na pętlach. Liczymy też na wzrost temperatury powietrza. Dzięki temu pobyt nad morzem, połączony z biegiem powinen być dla przybyszów jeszcze atrakcyjniejszy.
Przypomnijmy, że z powodu przedłużającej się pandemii koronawirusa, poprzedni Bieg Zaślubin odbył się później niż zwykle, bo 26 września 2021 roku. Ukończyło go 177 osób, a zwyciężyli Christopher Pietruczuk z wynikiem 51:58 oraz Rozalia Gapska – 57:46.

REGULAMIN: