Koszyce: 400 tysięcy kilometrów Petera Poláka

W sobotę 2 marca 2024 roku w Koszycach miało miejsce niezwykłe wydarzenie. Peter Polák osiągnął cel – na swoim biegowym liczniku odnotował 400 000 przebiegniętych kilometrów! Dokonał tego w wieku 75 lat.

Peter Polák – koszycki bohater

Udało mu się to uczynić w ciągu 53 lat, od lata 1971 roku kiedy zaczął prowadzić dzienniki treningowe. Peter Polák ma w swoim sportowym CV co najmniej kilka wybitnych osiągnięć. W sumie ma na swoim koncie 22 zwycięstwa w maratonach, a jego najlepszy czas to 2:21:26 z 1986 roku. Później zaczął uprawiać także biegi ultra i tutaj również odnosił sukcesy. Wygrywał bieg na 100 km w Chavagnes we Francji (1991). Ponadto został mistrzem Europy na tym samym dystansie w Santander (ESP). Był członkiem kadry narodowej Czechosłowacji.

Jako mieszkaniec Koszyc przez te 53 lata niemal każdego roku startował w Maratonie Koszyckim kończąc go aż 47 razy. A jeśli nic się nie wydarzy, chce dołożyć kolejny start 6 października 2024 roku.

2 marca 2024 roku zorganizowany został specjalny bieg, podczas którego Peter Polák przekroczył wspomniane już 400 000 kilometrów. Aby dać lepsze wyobrażenie jak gigantyczna to liczba można wspomnieć, że jest to odległość dziesięciokrotnego obwodu Ziemi, a także dystans dzielący Ziemię od Księżyca. Dlatego kilku przyjaciół żartobliwie pyta go, kiedy i jak wróci z tej kosmicznej podróży!

źródło: Košice Marathon Club – Archive

Peter Polák nadal jest aktywnym trenerem i prowadzi kilku młodszych lokalnych biegaczy. Poza sportem mimo zaawansowanego wieku nadal pracuje jako ślusarz w warsztatach Politechniki Koszyckiej.

Czytelnicy i fani biegów długodystansowych z niecierpliwością czekają już na jego biografię, która ukaże się pod koniec marca, a nosić będzie tytuł „Biegnij, chłopcze, biegnij”.

źródło: Košice Marathon Club – M. Vacula

Początki maratonu…

Wielu z Was już wie, że maraton w Koszycach powstał dokładnie 100 lat temu, 28 października 1924 roku. Ostatnim razem pisaliśmy kilka słów o jej założycielu Vojtechu Bukovskym. Miał 30 lat i oprócz pracy w rodzinnym sklepie z wielką pasją oddawał się także sportowi. Rok 1924 był rokiem igrzysk olimpijskich w Paryżu, których oczekiwał cały świat Bukovski bardzo chciał igrzyska zobaczyć na żywo. Akredytował się jako dziennikarz, a następnie opublikował szereg artykułów na temat wydarzenia w lokalnej gazecie Kassai Napló.

Najbardziej interesowały go biegi długodystansowe, w których legendarny Paavo Nurmi zdobył 5 złotych medali. Natomiast bezgranicznie zakochał się w maratonie. Po powrocie do Koszyc Bukovský przekonał swoich przyjaciół ze związku sportowego, że również w Koszycach można zorganizować bieg na 42km i z195m. Od momentu decyzji pozostały im trzy miesiące do startu zaplanowanego na 28 października 1924 roku.

Cherop Philemon Rono (KEN) (rekordzista trasy 2:06:55) – autor: Košice Marathon Club – T. Mačej

Kilka ważnych faktów z historii maratonu w Koszycach:

– Pierwszy maraton odbył się 28 października 1924 r.
– Już od 1925 roku maraton ma charakter międzynarodowy
– Do tej pory w Koszycach rywalizowali już biegacze ze wszystkich kontynentów.
– Do największych gwiazd światwoego biegania startujących w Koszycach należeli: Abebe Bikila, Juan Carlos Zabala, Waldemar Cierpinski i Mamo Wolde

– W Koszycach startował również legendarny Ron Hill, było to 1974 roku. Jako gość honorowy wracał tu w latach 2005 i 2014.
– Najbardziej znanym artefaktem maratonu jest ponad 3-metrowy pomnik maratończyka z brązu odsłonięty w 1960 roku. Pod pomnikiem znajdują się pylony z nazwiskami wszystkich zwycięzców.
– W 1997 roku w Koszycach zorganizowano Mistrzostwa Świata IAAF w Półmaratonie.
– W 2020 roku Sebastian Coe przyznał maratonowi Tablicę Światowego Dziedzictwa Lekkoatletycznego.
– W ostatnim jak dotąd roku 2023 organizatorzy przyjęli ponad 17 000 uczestników z 61 krajów.
– Biegacze w Koszycach osiągają doskonałe wyniki na szybkiej i płaskiej trasie. Rekordy trasy to 2:06:55 i 2:24:04.

Rejestracja do biegu:

Kącik historyczny:

Filmowy zwiastun zbliżającego się maratonu: