Mainova Frankfurt Marathon już 27 października

Meskerem Assefa, rekordzistka trasy powraca, by bronić tytułu najlepszej wśród kobiet, Tsegaye Mekonnen, rekordzista świata juniorów, dołącza do męskiej drużyny.

Zeszłoroczna mistrzyni wśród kobiet i rekordzistka trasy Meskerem Assefa powróci, by biec na Mainova Frankurt Marathon, w tym samym dniu, 27 października, na linii startowej pojawi się także inny światowej klasy etiopski biegacz długodystansowy: Tsegaye Mekonnen, rekordzista świata juniorów w maratonie. Oprócz tych nowych rekrutów do elity dołączy jeszcze dwóch sportowców w biegu o najlepsze nagrody: brązowa medalistka olimpijska z Kenii na 5000 metrów w 2008 roku, Sylvia Kibet i zeszłoroczna mistrzyni Niemiec Fabienne Königstein. Oczekuje się, że około 14 000 biegaczy ukończy Mainova Frankfurt Marathon, który jest biegiem Gold Label IAAF, najwyższej kategorii w biegach ulicznych. Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.frankfurt-marathon.com

„Dodanie Meskerem Assefa i Tsegaye Mekonnen oznacza, że do biegu dołączyły jeszcze dwie wielkie gwiazdy. Fakt, że oboje zdecydowali, że chcą tu przebiec swój jesienny maraton mówi wiele o jakości Mainova Frankfurt Marathon. Jeśli warunki pogodowe będą odpowiednie, mamy dużą szansę na bardzo szybkie biegi”- powiedział dyrektor biegu Jo Schindler.

Rok temu Meskerem Assefa ustanowiła rekord trasy na 2:20:36 pomimo wietrznych warunków, co było również jej rekordem życiowym. 34-latka ma potencjał, by celować w wynik poniżej-2: 20 na najbliższym występie we Frankfurcie. Może jednak mieć towarzystwo w tym wyzwaniu, ponieważ Kenijka Valary Aiyabei ma rekord życiowy 2:20:53, to tylko 17 sekund wolniej niż rekord trasy Meskerem we Frankfurcie.

Można oczekiwać, że Sylvia Kibet również znacząco poprawi swój najszybszy czas. 35-latka wygrała w kwietniu w Rabacie w Maroku, ustanawiając najlepszy wynik 2:25:52. Jej dorobek w przygotowaniu do maratonu obejmuje imponującą prędkość na krótszych dystansach na torze, która pomogła jej zdobyć dwa srebrne medale na 5000 metrów w Mistrzostwach Świata w 2009 i 2011 roku oraz brązowy medal olimpijski na tym samym dystansie w 2008 roku.

Kolejnym nowicjuszem w biegu kobiet w Mainova Frankfurt Marathon jest Fabienne Königstein, lepiej znana jako Fabienne Amrhein. 26-latka dokonała swojego przełomu w zeszłym roku, poprawiając swój czas na 2:32:34, zdobywając tytuł wśród kobiet w Düsseldorfie, a następnie została najlepszą Niemką finiszując na 11. miejscu w Mistrzostwach Europy w Maratonie w Berlinie. Kontuzje uniemożliwiły jej ściganie się na początku 2019 r., Ale prawdopodobnie będzie dążyć do osiągnięcia czasu do Olimpijskiej Kwalifikacji tj. 2:29:30 we Frankfurcie.

Tsegaye Mekonnen jest biegaczem o ogromnym potencjale. W 2014 roku Etiopczyk wystrzelił na międzynarodowej scenie maratońskiej, zdobywając, jako 18-latek, nieoficjalny rekord świata juniorów w Dubaju w swoim debiucie na tym dystansie z czasem 2:04:32 (IAAF nie rejestruje oficjalnych rekordów świata na maratonie dla juniorów). Od tego czasu postępy Tsegaye Mekonnen były ograniczone przez szereg kontuzji. Miał również nieszczęście, kiedy zadebiutował we Frankfurcie w 2014 roku, gdzie doznał upadku i mimo powrotu do biegu, odpadł w późniejszej fazie. W 2017 roku Tsegaye Mekonnen wygrał swój drugi maraton 2:07:26 w Hamburgu. W tym roku nie ścigał się na arenie międzynarodowej, ale płaska i szybka trasa we Frankfurcie powinna dać mu szansę na pokazanie, co potrafi.

Więcej informacji na www.frankfurt-marathon.com

zdjęcie: www.photorun.net