Największy drużynowy bieg w Polsce – XVII EKIDEN Maraton Sztafet za nami!

540 drużyn, ponad 3 tysiące uczestników, rywalizacja sztafetowa
i piknikowa, letnia atmosfera – integracja i sport w jednym!

20 maja już po raz siedemnasty odbył się EKIDEN Maraton Sztafet. W parku Kępa Potocka ponad trzy tysiące uczestników spotkało się by rywalizować w wyjątkowej, drużynowej imprezie. Jak połączyć zabawę na świeżym powietrzu, zaciętą rywalizację i integrację? Wiedzą to organizatorzy i uczestnicy EKIDENU – wyjątkowego warszawskiego biegu.

EKIDEN – co to takiego?

EKIDEN to największy w Polsce drużynowy bieg sztafetowy na dystansie maratońskim, czyli 42,195 km.

W sztafecie biorą udział drużyny składające się z kolegów, współpracowników, przyjaciół, biegaczy amatorów i profesjonalistów oraz rodzin których łączy radość z biegania i chęć poczucia emocji związanych ze wspólną walką o wynik. Drużyny liczą po 6 osób – każda ma do pokonania określony odcinek. Pierwszy zawodnik przebiega 7,195 km, dwaj następni 10 km, a trzej kolejni – po 5 km. Wspólnie pokonują dystans równy długości maratonu. Na mecie liczy się końcowy wynik wszystkich zawodników danej drużyny, więc wkład każdego członka zespołu ma realne znaczenie.

Znakomita frekwencja i gorąca atmosfera

EKIDEN cieszy się ogromną popularnością wśród amatorów biegania i wszystkich tych, którzy szukają nowych wrażeń i okazji do spędzenia wspólnie czasu. W porównaniu do ubiegłego roku na start w imprezie zdecydowało się ponad 200 drużyn więcej! Miasteczko biegowe – którego centralną część stanowiły namioty uczestniczących firm oraz miejsce do piknikowania, tętniło życiem!

Kępa Potocka ugościła ponad 3 tysiące biegaczy – spotkaniom, integracji i wielogodzinnemu piknikowaniu sprzyjała letnia pogoda. Impreza rozgrywana w przestrzeni parkowej to strzał w dziesiątkę dla ekip firmowych oraz grup przyjaciół, którzy chcą połączyć bieganie z dobrą zabawą i zacieśnieniem więzi. Szczególnie istotnym aspektem wydarzenia jest właśnie dobra zabawa – wynik sportowy jest ma znaczenie, jednak nie on jest gwarancją doskonale spędzonego czasu.

#BiegamDobrze –  60 tysięcy złotych dla Fundacji!

#BiegamDobrze to pierwsza i jedyna w Polsce akcja, w której biegacze prowadzą zbiórki na rzecz wybranych organizacji charytatywnych. W ramach tej inicjatywy na EKIDENIE można było wesprzeć jedną z 4 organizacji partnerskich: Fundację Rak’n’Roll, Fundację DKMS, Fundację Dajemy Dzieciom Siłę lub Fundację „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”.

Ścieżkę charytatywną zapisów wybrało prawie 60 drużyn! Te wybiegły na trasę z wyjątkowymi, pomarańczowymi numerami startowymi z logiem wspieranej fundacji. Łącznie aż 60 tysięcy złotych powędrowało do popularnych NGO’sów. W słusznej sprawie biegnie się lżej!

Wyjątkowa nagroda i okazja do integracji

Najlepszą w klasyfikacji generalnej drużyną okazał się team Szczutowo Biega – trasę maratonu pokonali w czasie 02:31:17. Drugim zespołem był Żórawski Team 2 (02:34:34), zaś trzecim KS LEMIESZ TEAM II (02:42:20).

Dla zwycięzców kategorii generalnej w tegorocznej edycji EKIDENU przygotowano wyjątkową nagrodę – symboliczny, acz niezwykle namacalny upominek od Muzeum Sportu i Turystyki. Zdjęcie zwycięzców – Szczutowo Biega – zawiśnie w muzealnej gablocie! To stałe miejsce w przestrzeni muzealnej będzie od tego roku nagrodą przechodnią dla najlepszych ekip EKIDENU.

Nagrody wręczano także w ponad ośmiu kategoriach branżowych. EKIDEN to znakomita okazja dla sztafet reprezentujących firmy do wykazania się. Możliwość sportowej integracji wewnątrz zespołów złożonych z pracowników to obecnie przewaga konkurencyjna pracodawców.

Mało co budzi takie emocje jak rywalizacja drużynowa. W tym roku unowocześniliśmy formułę biegu – wydarzenie stało się jeszcze bardziej dynamiczne i widowiskowe. Bezpośrednia walka na trasie, dynamiczne zmiany na prowadzeniu, konieczność skupienia się ale także niezwykle malownicze otoczenie parku, wiekowych drzew – to właśnie magia Maratonu Sztafet. Wiem, że na imprezę przybywają grupy znajomych oraz reprezentancji firm – ci szczególnie pięknie angażują się w oprawę wydarzenia, rozkładają własne strefy relaksu i dają pracownikom szansę na integrację na wysokim poziomie. EKIDEN jest wyjątkowy – tutaj liczy się zarówno dobra zabawa, jak i współpraca, która przekłada się na wspólny sukces. –  mówi Magda Skrocka z Fundacji “Maraton Warszawski”.

Galerie zdjęć z wydarzenia dostępne są na stronie: https://www.facebook.com/MaratonWarszawski/

Już teraz warto zastanowić się nad udziałem w przyszłorocznym EKIDENIE – niezapomniane emocje oraz rodzinna atmosfera. Na tym wydarzeniu nie może zabraknąć żadnego miłośnika sportu oraz wypoczynku na świeżym powietrzu! Zbierz sześcioosobową ekipę i baw się dobrze!

***

Fundacja „Maraton Warszawski” została założona w 2003 roku. Jej główną misją jest popularyzacja biegania w Polsce, wsparcie zarówno profesjonalnych zawodników jak i biegaczy-amatorów, a także poprawa standardów organizacyjnych imprez biegowych. Fundacja organizuje między innymi: Maraton Warszawski, Półmaraton Warszawski, Ekiden oraz cykl imprez biegowych „Puchar Maratonu Warszawskiego”.

Kontakt dla mediów:

Fundacja „Maraton Warszawski”