Niezwykły dzień w Pradze: wielkie bieganie i wyjątkowa „Bitwa Drużyn”

Zapowiadana przez nas wielokrotnie pierwsza edycja „Bitwy Drużyn” odbyła się w Pradze we wczesny niedzielny poranek. Start nastąpił przy akompaniamencie porywającego wschodu słońca na moście Karola. Zgodnie z oczekiwaniami, wydarzenie było udane pod każdym względem. Praski maraton, przygotowany z myślą o elicie, odbył się w szybkim tempie, zaś wyniki drużyn były owiane tajemnicą długo po tym, gdy zwycięzcy dotarli do mety. A co najważniejsze dla miejscowych – dwie reprezentantki Czech uzyskały czasy kwalifikujące je do Igrzysk Olimpijskich w Tokio.

Koncepcja „Bitwy Drużyn”, wymyślona przez Carlo Capalbo, założyciela grupy RunCzech, bazowała na utworzeniu czterech ośmioosobowych drużyn o podobnym potencjale, jednak ostatecznie zwycięzcami są pojedynczy triumfatorzy wśród pań i panów oraz tylko jeden zespół.

Bieg mężczyzn, rozegrany ostrożnie i taktycznie, wygrał Kenijczyk Benson Kipruto (2:10:16), który przez ostatnie 5 kilometrów trasy musiał się zmagać z kilkoma poważnymi konkurentami. Dzięki niewielkim różnicom pomiędzy liderami, pozycje drużyn były niepewne do samego końca. Drugi na mecie (wyznaczonej na Starym Rynku) Kenijczyk Dickson Chumba stracił do zwycięzcy tylko dziesięć sekund.

Dla odróżnienia, Purity Rionoripo z Kenii, po szybkiej pierwszej połowie dystansu, poczuła presję ze strony innych zawodniczek na 25. kilometrze, po czym zaczęła budować przewagę. Podczas ostatniego z trzynastu 3-kilometrowych pętli, tylko powiększała swoje liderowanie, kończąc w czasie 2:20:14. Druga na mecie Etiopka Guteni Shone uzyskała rezultat 2:21:46.

Zdaniem wielu, zwycięstwo Rionoripo było największym wydarzeniem dnia. Ale mimo to jej wielki bieg oraz punkty wywalczone dla drużyny Volkswagena nie wystarczyły na pokonanie rywali z Teamu Birell, który zajął pierwsze miejsce. Do dorobku zespołu wliczono rezultaty sześciu biegaczy, zamieniając uzyskane przez nich czasy na punkty. Dzięki temu ostatni biegacze z każdego zespołu mogli radykalnie zmienić pozycje drużyn.

Ostatecznie dwa rekordy życiowe uzyskane przez członków Teamu Birell zapewniły mu zwycięstwo z dorobkiem 7152 punktów. Drugi Volkswagen zdobył 6887 punktów, Team Mattoni był trzeci (6845), a czwarty, z niewielką stratą do pozostałych – Team Skupina CEZ (6765).

Z perspektywy gospodarzy, to również był szczególny dzień, ponieważ szósta w biegu kobiet Eva Vrabcova Nyvltova, uzyskując czas 2:27:07, wywalczyła bilet na Igrzyska w Tokio. Moira Stewartowa zajęła miejsce dziewiąte (2:29:28), również mieszcząc się w minimum, ale jako czwarta Czeszka w rankingu, została wyprzedzona przez trzy koleżanki z kadry i to prawdopodobnie one pojadą do Japonii. Eva Vrabcova Nyvltova była zachwycona i zaraz po biegu powiedziała: – Wróciłam, nie wiem, co mam powiedzieć. Zupełnie się tego nie spodziewałam, dlatego jestem bardzo szczęśliwa. Nie chciałam w to uwierzyć zanim nie osiągnęłam mety. Maraton bywa bardzo nieprzewidywalny i bałam się, że będę musiała iść do toalety, ponieważ po narodzinach dziecka w poprzednim roku czasem to mi się zdarza! Chcę podziękować chłopakom, którzy biegli dziś ze mną i mnie ciągnęli do przodu – Davidowi Vasowi i Pavlowi Sedlikowi.

RESULTS – BATTLE OF THE TEAMS

MEN