Poniżej jednej godziny – półmaraton w Gandawie

Na dobrym poziomie stał półmaraton w Gandawie. Triumfator, Belg somalijskiego pochodzenia Bashir Abdi zszedł poniżej jednej godziny, a zwyciężczyni Kenijka  Shamila Kipsiror osiągnęła metę przed upływem 68 minut.

Bashir nie jest zawodnikiem przypadkowym. Ma na swoim koncie brązowy medal igrzysk olimpijskich w Tokio oraz krążek w tym samym kolorze z mistrzostw świata w Eugene. Obydwa wywalczone na dystansie maratońskim. Ponadto 5 lat temu sięgnął w Berlinie po wicemistrzostwo Europy w biegu na 10000m. Debiut w maratonie przed pięcioma laty w 2:10:46 był tylko początkiem drogi, jak się okazało właściwej i przynoszącej Abdiemu mnóstwo sukcesów. Przede wszystkim należy wspomnieć o zwycięskim maratonie w Rotterdamie przed dwoma laty. Uzyskane tam 2:03:36 jest aktualnym rekordem Europy na najdłuższym dystansie olimpijskim.

Abdi regularnie biega na poziomie 2:05-2:06, a nawet i szybciej. W każdym razie jest solidną marką i organizatorzy największych światowych maratonów mają pewność, że wywiąże się z pokładanych w nim nadziei. Mimo tak wyśmienitych rezultatów maratońskich jego dotychczasowy rekord życiowy na dystansie połowę krótszym był średni – 1:00:30. W Gandawie po raz pierwszy w karierze uporał się z barierą jednej godziny mijając metę w 59:21.  Drugim okazał się Kenijczyk Abraham Akopesha (1:00:40), a trzecim reprezentant Dżibuti Djamal Abdi Dirieh (1:00:56), wicemistrz świata juniorów w biegu na 5000m z Bydgoszczy 2016. W stawce pojawił się również poprzedni rekordzista Europy w maratonie, rewelacja roku 2017, Norweg Sondre Moen. Zajął 7 miejsce z czasem 1:02:19.

O zwyciężczyni Shamili Kipsiror niewiele wiadomo. W ubiegłym roku biegała półmaraton w 1:15 natomiast w Gandawie poprawiła się na 1:07:53. Podobny schemat kariery występuje u drugiej na mecie Veroniki Lolelo również z Kenii i również ze znacznie słabszym wynikiem w cv (1:12) niż gandawskie 1:08:03. Trzecia na mecie Ayenew Kasanesh ma również rodowód z pustą kartą w dziale sukcesy. Wszystkie trzy zawodniczki biegają oficjalnie w zawodach od 2-3 lat.

Wyniki mężczyzn:

1. Bashir Abdi BEL 59:51