Przygotuj się na start! RunCzech otwiera rejestrację na popularne biegi w Pradze!

Nareszcie! Po dwóch latach można zarejestrować się na jedne z najpopularniejszych biegów na świecie i największych w Republice Czeskiej. RunCzech – główny organizator – otworzył możliwość zapisu na Praski Półmaraton, Volkswagen Maraton Praga wraz z dm Biegiem Rodzinnym, a także na Praską Sztafetę i Birell Grand Prix. Pierwsze z tych wydarzeń nastąpi 2 kwietnia. Maraton zaplanowano na 8 maja, biegi sztafetowe na 22-23 czerwca, a ekscytujący nocny bieg na 5 i 10 kilometrów odbędzie się 3 września. Rejestracja jest możliwa od poniedziałku, 14 lutego. – Po dwóch sezonach odwoływania, oczekujemy dużego zainteresowania naszymi propozycjami. Około 40 tysięcy biegaczy wystąpi w czterech wymienionych biegach – mówi Carlo Capalbo, prezes RunCzech.

Kolorowy pejzaż,tworzony przez tysiące biegaczy na moście Karola, pokonujących trasę obok urokliwej Wełtawy, ponownie zawładnie sportowym światem. Warto podkreślić, że obrazki z Volkswagen Maratonu w Pradze są zwykle prezentowane w 131 krajach, a potwierdzony zasięg relacji to 700 milionów odbiorców. Za te imprezy Praga ponownie otrzyma zasłużone słowa uznania. – Odczuwamy masową potrzebę zdrowych aktywności i podróży. Potrzebujemy tego wszyscy. Organizowanie maratonu w Pradze może być postrzegane jako symboliczny początek powrotu do normalności – powiedział prezydent Pragi, Zdenek Hrib. – Oczywiście będziemy ściśle współpracować z rządem, celem zapewnienia biegaczom odpowiedniego bezpieczeństwa. Wszelkie informacje będą regularnie upubliczniane na naszej stronie internetowej – dodał Carlo Capalbo.

Biegacze zarejestrowani w 2020 roku mieli możliwość przepisania swojego udziału na tegoroczne wyzwania w pierwszej kolejności. Organizatorzy dotarli do każdego z nich. Mimo to, wciąż jest szansa na udział w biegach. – Miejsca na zawody w Pradze zwykle są wyprzedawane z rocznym wyprzedzeniem, ale nowi chętni wciąż mają możliwość rejestracji i cieszenia się rywalizacją. Muszą się jednak naprawdę spieszyć. Liczba miejsc na te dobrze znane biegi zawsze była limitowana i nie możemy jej zwiększyć – wyjaśnia Capalbo. I dodaje: – Zgodnie z sygnałami docierającymi z mediów społecznościowych, powitamy zawodników z Europy, Stanów Zjednoczonych i z całego świata.

Rejestracja na długo oczekiwane biegi w Pradze zaczęła się w poniedziałek, 14 lutego. Półmaraton odbędzie się w kwietniu, razem z biegiem drużynowym i medycznym oraz kategoriami dla służb ratunkowych i bezpieczeństwa. Wszystko wydarzy się na trasie podczas jednego weekendu. W maju Volkswagen Maraton Weekend będzie okazją dla entuzjastów sportu, żeby wystartować także w Biegu Rodzinnym. W ramach tego wydarzenia odbędą się również mistrzostwa Czech w maratonie seniorów i juniorów. Sztafeta planowana jest na czerwiec, na terenie Czeskiej Sali Wystawowej. We wrześniu czeka nas z kolei popularna Birell Grand Prix, a więc bieg na 10 kilometrów, połączony z piątką dla kobiet, firmowaną przez adidas.

W tym sezonie odbędą się także sponsorowane przez Mattoni regionalne biegi w Karlowych Warach, Czeskich Budziejowicach, Ołomuńcu, Uściu nad Łabą i Libercu. – Zainteresowanie nimi jest wielkie. Już teraz wyprzedaliśmy ponad połowę miejsc na te biegi – przekazał Carlo Capalbo.