Roztoczański Festiwal Biegowy na start!

Bieganie to sport, który łączy ludzi. Na trasach pojawia się coraz więcej osób, próbujących w nim swoich sił. Pasjonatów cały czas przybywa. Nie może zatem dziwić, że również wydarzeń, na których mogą się realizować jest coraz więcej.

Od 30 czerwca do 2 lipca odbędzie się Roztoczański Festiwal Biegowy. To jego premierowa odsłona. Organizatorem jest gmina Lubaczów przy współudziale gminy Horyniec-Zdrój, a trasy zostały wyznaczone w kilku okolicznych miejscowościach i zaczynać się będą w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej oraz Horyńcu-Zdroju. Zapowiadają się ogromne emocje.

30 czerwca (w piątek) w nocy czeka nas marsz Nordic Walking oraz bieg. Oba odbędą się na dystansie 5 km. W sobotę zawodnicy wezmą udział w biegu na 51 i 35 km oraz rajdzie rowerowym w Horyńcu. Dodatkowo w Cieszanowie odbędzie się wówczas bieg na 10 km i Nordic Walking na 5,4 km (ODRĘBNE ZAPISY, REGULAMIN I OPŁATY).
W niedzielę wracamy do Kresowej Osady na Nordic Walkingu 10 km i półmaraton uliczny na 21,0975 km.

Niezwykle atrakcyjnie wyglądają również same ceny. Za bieg nocny oraz Nordic Walking na 5 km zapłacimy 30 zł. Nordic Walking na 10 km kosztuje 50 zł, półmaraton – 80 zł, biegi trailowe na 51 km i 35 km – po 120 zł, a 3-dniowy pakiet startowy tylko 180 zł. Żaden pasjonat sportu nie może odpuścić takiej okazji!

Na zakończenie każdego dnia rywalizacji zostały przewidziane dekoracje. Nie zabraknie również ogniska, występów zespołów ludowych i wspólnej biesiady. Atmosfera będzie na pewno znakomita, co tylko doda całemu wydarzeniu kolorytu. Organizatorzy mają w planach o wiele więcej, ale nie chcą odkryć wszystkich kart od razu…

Cała impreza jest znakomitym pomysłem na spędzenie czerwcowego weekendu i początku wakacji. Na Roztoczański Festiwal Biegowy możecie przyjechać wraz z rodziną i doskonale bawić się na różnych dystansach i podczas imprez towarzyszących. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

W okolicy nie brakuje wyjątkowych atrakcji, które dodatkowo sprawią, że pobyt w gminie Lubaczów będzie jeszcze przyjemniejszy. Co szczególnie warto zobaczyć?

– Nasz region to nie tylko bogactwo zachwycającej przyrody i spokój, którego próżno szukać w Bieszczadach czy Zakopanem, ale także przepiękne obiekty materialnego dziedzictwa kulturowego. Są to przede wszystkim Muzeum Kresów w Lubaczowie, gdzie historia jest na wyciągnięcie ręki, to także zabytkowe cerkwie na czele z wpisaną na listę światowego dziedzictwa UNESCO cerkwią św. Paraskewy w Radrużu, pałace- Łosiów w Narolu i Ponińskich w Horyńcu-Zdroju. Horyniec słynie również z pokładów leczniczej borowiny i wody siarczkowej, które wykorzystywane są w znanych horynieckich uzdrowiskach”- mówi organizator Festiwalu Wiesław Kapel, Wójt Gminy Lubaczów.

Trasy biegów zostały ustalone tak, aby pokazać Wam jak najwięcej skarbów Roztocza, a w wolnej chwili możecie odwiedzić ciekawe obiekty turystyczne i regionalne restauracje.

– W gminie Lubaczów znajduje się najnowocześniejsze na Podkarpaciu Obserwatorium Astronomiczne w Tymcach wraz z parkiem doświadczeń, galeria kolejnictwa Stacja Basznia w Baszni Dolnej, gdzie można przejechać się minikolejką i wioska tematyczna- Kresowa Osada, w której funkcjonują warsztaty rzemiosł dawnych. Te miejsca z pewnością warto odwiedzić. I oczywiście tylko tu jest taka kuchnia, do której chętnie wracają turyści. Serdecznie polecam pierogi z gęsiną, podkarpackie proziaki, krem z pokrzywy, czy strudel lub paschę, które oferuje restauracja w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej – dodaje włodarz Gminy Lubaczów.

Zanim przyjedziecie we wrześniu na Festiwal Biegowy do Piwnicznej, warto również pojawić się w czerwcu na jego roztoczańskiej odmianie. Po prostu, musicie być częścią tej imprezy.