Rusza Wirtualna Triada Poczty Polskiej. Można biegać, maszerować i jeździć na rowerze

Poczta Polska po raz kolejny organizuje Wirtualną Triadę Sportową, w której każdy znajdzie dla siebie odpowiednią dyscyplinę i dystans: 2 km (bieg), 5 km (bieg, marsz), 10 km (bieg, marsz) lub 15 km i 20 km (jazda na rowerze). Na uczestników czekają pakiety startowe, w skład których wchodzą workoplecak, wielofunkcyjna chusta, pamiątkowy numer startowy i medal.

Potrójne wyzwanie

Tegoroczna Wirtualna Triada Sportowa Poczty Polskiej odbędzie się w dniach 22 października – 6 listopada. W tym okresie uczestnicy powinni wystartować w wybranych przez siebie dyscyplinach. Do wyboru są biegi wirtualne na dystansach 2, 5 i 10 km, marsze na 5 i 10 km oraz jazda na rowerze na własnych trasach o długości 15 i 20 km. Można wziąć udział w jednej lub wszystkich trzech konkurencjach.

Wcześniej należy najpóźniej do 6 listopada zgłosić swój udział na stronie www.biegpocztypolskiej.pl i opłacić pakiet startowy. Jego cena zależy od tego, czy uczestnik wybierze udział w jednej dyscyplinie (49 złotych) czy w trzech (59 złotych). Za dodatkową opłatą (59 złotych) można także zakupić okolicznościową koszulkę techniczną marki AdRunaLine. Podobnie jak w ubiegłym roku, 5 zł z każdego pakietu startowego zostanie przeznaczone na pomoc dla podopiecznych Fundacji „Pocztowy Dar” – lokalnych klubów sportowych. Uruchomiona została także możliwość dodatkowych wpłat na Fundację w dowolnej, wybranej wysokości.

Po ukończeniu aktywności sportowej należy wpisać uzyskane czasy na stronie internetowej Triady i dołączyć zrzuty ekranu pokazujące pokonaną trasę wraz z widocznym dystansem i osiągniętym wynikiem. Formularz do przesłania tych danych będzie aktywny do 9 listopada 2022 włącznie.

Triada to inicjatywa sportowa celebrująca święto Poczty Polskiej (502. urodziny króla Zygmunta II Augusta, którego postać związana jest z jej powstaniem), ale także zachęcająca do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu.

Pozytywny skutek pandemii

Do 2020 roku Poczta Polska co roku organizowała bieg dla pracowników w formie wydarzenie stacjonarnego. Gdy wybuchła pandemia koronawirusa impreza ta została zastąpiona wydarzeniem w wersji wirtualnej. Udział w nim mógł wziąć każdy chętny – w dowolnym miejscu i na wybranym przez siebie dystansie (2 km, 5 km, 10 km albo triada biegowa). Z Pocztą Polską pobiegło 1400 osób i był to jeden z największych biegów wirtualnych zorganizowanych w Polsce dwa lata temu.

W ubiegłym roku Poczta rozszerzyła formułę sportowej rywalizacji o maszerowanie i jazdę na rowerze. Pomimo tego, że w ubiegłym roku było znacznie mniej obostrzeń związanych z uprawieniem sportu niż w 2020 roku, Poczta Polska wydała aż 1308 numerów startowych.

Kontakt dla mediów:

Biuro Prasowe