Wiedeń Maraton: pogoń za rekordami i minimami olimpijskimi

Maraton Wiedeński, który zostanie rozegrany w najbliższą niedzielę może stać się areną walki o marzenia – rezultaty kwalifikujące na igrzyska olimpijskie i rekordy. Te dotyczące trasy wynoszą: 2:20:59 u kobiet i 2:05:08 u mężczyzn. Jeśli tylko pogoda będzie sprzyjała wyniki te mogą zostać poprawione. Organizatorzy 41. Vienna City Marathon, który posiada certyfikat World Athletics Elite Label, zarejestrowali łącznie ponad 41 000 uczestników. Ponad 10 000 z nich to maratończycy.

Na liście startowej znajduje się czterech zawodników z rekordami życiowymi poniżej 2:08:00, a następnych sześciu legitymuje się czasami lepszymi niż 2:10:00. Zatem prawdopodobnie zostaną uformowane dwie grupy z różnymi celami. Bethwell Yegon – drugi zawodnik ubiegłorocznego maratonu, Felix Kibitok z Kenii i Chala Regasa z Etiopii posiadający życiówkę 2:06:11 – oni powinni walczyć o zwycięstwo. Ubiegłoroczny wynik Samuela Mailu 2:05:08 został ustanowiony w niekorzystnej, zbyt ciepłej pogodzie.

Celem drugiej grupy grupy będzie uzyskanie wyniku co najmniej 2:08:10, bo taki rezultat daje awnas na paryskie igrzyska. Do tej olimpijsko aspirującej grupy będą należeć: Belg Lahsene Bouchikhi z rekordem życiowym 2:08:36, Daniel Paulus z Namibii (2:08:40) i Meksykanin Juan Pacheco (2:09:45).

Podobny scenariusz będzie miał miejsce w biegu kobiet. Rekordzista Erytrei Nazret Weldu, ma życiówkę na poziomie 2:20:29 i jest jedną z najsilniejszych faworytek w Wiedniu. Mimo posiadania świetnego wyniku nadal musi walczyć o kwalifikację do Paryża. Jej rodaczka Dolshi Tesfu ma wynik słabszy – 2:20:40, ale uzyskała go w okienku czasowym kiedy można było zdobywać minima dzięki czemu jest już pewna swojego startu w igrzyskach olimpijskich.

Na liście startowej znajduje się pięć kobiet z rekordami życiowymi lepszymi niż 2:24:00, a kolejnych pięć uzyskało czasy pomiędzy 2:25, a 2:30. Kilka biegaczek ma nadzieję, że nadal zakwalifikuje się do igrzysk olimpijskich. Prawdopodobnie, aby zapewnić sobie miejsce w paryskiej stawce ograniczonej do 80 osób, potrzebny będzie czas w okolicach 2:26:00.

Najszybsza na liście startowej jest Helalia Johannes z czasem 2:19:52. Nie oczekuje się jednak, że 43-letnia biegaczka z Namibii będzie walczyć o zwycięstwo, ale kwalifikacja olimpijska może być dla niej w zasięgu ręki.

Elita mężczyzn:

Chala Regasa ETH 2:06:11