Zapraszamy na maraton do Koszyc!

* Maraton Pokoju w Koszycach już 3 października. Organizatorzy zapraszają na bieg, ale również zachęcają do poznania uroków Słowacji.

„Podróż na Słowację – dobry pomysł!” – takim mottem Słowacy zachęcają obcokrajowców do poznawania ich ojczyzny. Bez wątpienia świetną okazją do skosztowania uroków tego niewielkiego europejskiego kraju jest wyprawa na maraton do Koszyc. Przede wszystkim dlatego, że ten historyczny bieg, w którym uczestniczą tysiące zawodników z dziesiątek różnych krajów, to jedno z najbardziej charakterystycznych i tradycyjnych wydarzeń na Słowacji.

W tym roku Maraton Pokoju w Koszycach ściśle współpracuje z organizacją turystyczną Slovakia Travel, promując w ten sposób własny kraj oraz przypominając, że biegowe imprezy mogą być świetną kompilacją zdrowego stylu życia i podróżowania po świecie.

* Jesteś zainteresowany tym, co dzieje się wokół najstarszego maratonu w Europie?

Jeśli tak, to zapraszamy do wysłuchania świeżego nagrania z serii MarathonCast, gdzie rolę gospodarza pełni Paco Boaro, prezydent AIMS.
Paco Boaro to prezes Correcaminos de Valencia, organizatora maratonu i półmaratonu w tym hiszpańskim mieście. Każdy z tych biegów należy do AIMS (maraton już od 1986 roku). W marcu 2007 roku Paco Boaro został członkiem komisji do spraw biegów w Światowej Federacji Lekkiej Atletyki (IAAF), a zaledwie kilka dni później, na Światowym Kongresie w Xiamen, wybrano go wiceprezydentem AIMS. Funkcję prezydenta pełni od 30 października 2010 roku, kiedy w Atenach odbywał się 18. Światowy Kongres AIMS. Reelekcji dokonano na Kongresach w Durbanie (RPA, 2014 rok) i Tallinie (Estonia, 2018 rok).

KOSZYCE MARATHONCAST

* Limitowana kolekcja koszulek marki Adidas trafi wkrótce do wirtualnego sklepu Run24

Obok współczesnych koszulek, organizator zadbał o dwie historyczne wersje. Pierwsza z nich jest poświęcona dwukrotnemu mistrzowi olimpijskiemu, Abebe Bikili, który wygrał bieg w Koszycach równo 60 lat temu. Druga bazuje na logotypie maratonu, używanym w latach 50. poprzedniego wieku. Projekt jest zdominowany przez skrót MMM, od słowackiej nazwy Maratonu Pokoju w Koszycach (Medzinarodny Maraton Mieru).

* Do zobaczenia za sześć tygodni!

Przygotowania do 98. Maratonu Pokoju w Koszycach, który odbędzie się 3 października 2021 roku, toczą się w wyjątkowym tempie. Organizatorzy wydarzenia, które w poprzednim roku nagrodzono wyróżnieniem „Dziedzictwo Lekkiej Atletyki”, wierzą, że ten czas będzie bardziej optymistyczny niż rok 2020, kiedy ostatecznie, z powodu pandemii, mogło wystartować tylko 200 osób.
Prawie 5000 biegaczy już się zarejestrowało. Są w tym gronie liczni sportowcy z elity, których stać na świetny wynik. Spora część z nich dysponuje lepszymi rekordami życiowymi niż dotychczasowe rekordy trasy (2:07:01 – mężczyźni i 2:26:01 – kobiety).
Próbą generalną dla najstarszego maratonu w Europie będzie Półmaraton Pokoju w Koszycach, na nowej, miejskiej trasie w dniu 29 sierpnia.

* Dzieje z dziewięciu dekad – co wydarzyło się na maratonie w Koszycach 30 lat temu

W 1991 roku zawody definitywnie polubiły się z trasą po centrum miasta. Po raz drugi w historii start i meta biegu zostały wytyczone na miejskim rynku. Grupa organizatorów powiększyła się o kilkuosobowe grono oddanych działaczy. Na trasie pojawiło się nieco ponad 500 zawodników, którzy zmagali się z dystansem w ciepły, jesienny dzień. W ciągu kilku kolejnych lat te statystyki miały znacząco pójść w górę…
Ogromną motywacją dla zawodowców była nagroda główna: nowy Volkswagen Polo. Polowała na niego liczna grupa rosyjskich i brytyjskich biegaczy oraz 30-letni Portugalczyk, Domingos Neves. Ale to Vlasto Bukovjan z Moraw, reprezentujący klub Dukla z Bańskiej Bystrzycy, ukradł widowisko. Vlasto dotarł do Koszyc z rekordem życiowym 2:15:35 i choć finiszował z czasem znacznie słabszym, to wystarczyło do odniesienia pewnego zwycięstwa.
Kobiet wciąż było niewiele. W 1991 roku, kilkanaście lat po tym, gdy dopuszczono je do udziału w Maratonie Pokoju, ukończyło bieg zaledwie dwadzieścia pań. Wygrała Maria Starovska, która swoją formę potwierdziła pół roku później, zwyciężając z dużo lepszym czasem maraton w Barcelonie (2:34:07).

Wyniki (6.10.1991 r.):

mężczyźni
1. Vlastimil Bukovjan (Czechosłowacja) 2:18:21
2. Alifij Perevozcikov (ZSRR) 2:19:12
3. Domingos Neves (Portugalia) 2:19:40

kobiety
1. Maria Starovska (Czechosłowacja) 2:46:00
2. Natalia Saranovova (ZSRR) 2:47:09
3. Lidia Culanovova (ZSRR) 2:52:19

DZIEJE Z DZIEWIĘCIU DEKAD

* Dzieje z dziewięciu dekad: co wydarzyło się na maratonie w Koszycach 20 lat temu

Kiedy Koreańczyk Go wygrał maraton w 1978 roku i przy okazji ustanowił rekord trasy (2:13:34,5), nikt nie przypuszczał, że wynik ten przetrwa na szczycie długie 23 sezony. Zmiana nastąpiła w 2001 roku, a stało się tak za sprawą 34-letniego Kenijczyka, Davida Kariuki, który doskonale wywiązał się z roli faworyta. Afrykańczyk poprawił rekord o siedem sekund. Jego rodak, Kipyego, przybiegł drugi z przeszło minutową stratą. Świetny bieg zaliczył także Vladislav Lipovsky (Obal Servis Koszyce), zajmując niespodziewanie czwarte miejsce z nowym rekordem życiowym (2:18:33). Ten sam klub reprezentował drugi Słowak na mecie, Vaclav Zup.
W rywalizacji kobiet tak zwany „ziemniaczany medal” (czwarte miejsce) zajęła Dana Janeckova (także Obal Servis Koszyce). Szybciej pobiegły tylko dwie Czeszki oraz zwyciężczyni, Galina Zuljeva z Ukrainy. Triumfatorka nawet nie zbliżyła się do ówczesnego rekordu trasy Aleny Peterkovej, ale jej rezultat – 2:36:55 – można uznać za solidny jak na tamte czasy. Finiszowało tylko dwadzieścia kobiet, co stanowiło zaledwie cztery procent całej stawki. Radykalne zmiany pod tym względem dopiero nadchodziły.
W 2001 roku prawie jedna trzecia startujących ukończyła maraton w czasie poniżej trzech godzin. Z powodu stale podnoszonego limitu czasu i rosnącej liczby uczestników, oczywistością stało się pogorszenie tej średniej w kolejnych latach.
Dodać należy, że w ramach pierwszego koszyckiego maratonu w XXI wieku uwzględniono również dwa inne prestiżowe współzawodnictwa: Mistrzostwa Świata USIC – Międzynardowej Organizacji Sportów Kolejarzy, a także Mistrzostwa Europy dla Osób z Zaburzeniami Wzroku i Niewidomych.

Wyniki (6.10.2001 r.):

mężczyźni