10 km w Laredo – teatr jednego aktora

Rewelacyjny wynik w sobotnim biegu na 10km w Hiszpańskim Laredo uzyskał Etiopczyk Berihu Aregawi. 26:33 to drugi rezultat w historii światowej lekkiej atletyki!

Aregawi kilkanaście dni temu skończył 22 lata. Zauważalne wyniki zaczął osiągać przed pięcioma laty. Jako 17-latek zajął drugie miejsce podczas Igrzysk Olimpijskich młodzieży w biegu na 3000m. W tym samym roku startując z dwa lata i rok starszymi zawodnikami wywalczył brąz na mistrzostwach świata juniorów w biegu na 10000m. Na tym dystansie finiszował jako 4-ty podczas igrzysk olimpijskich w Tokio. W ubiegłym roku zanotował świetne rekordy życiowe: 3000m w 7:26.20 w hali i 12:50.05 na otwartym stadionie na piątkę. Tegoroczny początek sezonu był dla Berihu wyśmienity. Wywalczył swój pierwszy medal na dużej imprezie. Został w australijskim Bathurst przełajowym wicemistrzem świata.

W Laredo Etiopczyk nie znalazł godnego rywala i sam od startu do mety podążał z myślą o poprawieniu rekordu świata należącego od roku 2020 do Rhonexa Kipruto (26:24). Półmetek minął Aregawi w 13:15 więc był już nieznacznie pod planem. Natomiast drugą piątkę pokonał w 13:18. Mimo iż rekord nie padł, wynik jest fenomenalny. Tylko 12 zawodników zeszło poniżej 27 minut w biegu ulicznym na 10km. Natomiast dychę na stadionie w czasie krótszym niż 27:00 pokonało aż 71 zawodników. Przez wiele lat panował pogląd, że dziesięciu kilometrów na ulicy nie da się pobiec szybciej niż na bieżni. Rekordy świata na tej samej długości, ale jakże innym dystansie różniły się przez wiele lat o około 40 sekund. Obecnie ta różnica to tylko 13 sekund.

Top 10 w światowej historii biegu na 10km:

1. Rhonex Kipruto (KEN) 26:24 [Walencja 2020]

2. Berihu Aregawi (ETH) 26:33 [Laredo 2023]

3. Joshua Cheptegei (UGA) 26:38 [Walencja 2019]

4. Leonard Komon (KEN) 26:44 [Utrecht 2010]

5. Kibiwott Kandie (KEN) 26:50 [Herzogenaurach 2022]

6. Nicholas Kipkorir (KEN) 26:51 [Brasov 2022]

7. Sabastian Sawe (KEN) 26:54 [Herzogenaurach 2022]

8. Weldon Kipkirui (KEN) 26:55 [Brasov 2022]

9. Kibet Ndiema (KEN) 26:55 [Brasov 2022]

10. Tadese Worku (ETH) 26:56 [Herzogenaurach 2022]

10. Rodrigue Kwizera (BDI) 26:56 [Herzogenaurach 2022]

Na drugiego zawodnika kibice musieli poczekać 1 minutę i 44 sekundy. Irlandczyk Efrem Gidey pochodzący z Erytrei minął metę w 28:17. Gidey to 6 zawodnik ostatnich mistrzostw Europy w Monachium. Trzeci stopień podium zajął Brytyjczyk Tom Mortimer (28:18). Na czwartym miejscu zameldował się Fernando Caro, doskonały hiszpański przeszkodowiec, wicemistrz Europy z Berlina 2018 (rekord życiowy 8:05.69). W Laredo minął metę niemal równo z trzecim zawodnikiem (28:18)  27 biegaczy zeszło poniżej 30 minut, 67 pobiegło szybciej niż 31:00, a 250 uporało się z barierą 33 minut.

Najlepszą kobietą okazała się Zenah Yego, wicemistrzyni świata juniorek sprzed 2 lat w biegu na 3000m. Jej czas to 31:02. Druga była jej zupełnie nieznana rodaczka Mirriam Chebet (31:13), a trzecia Marokanka Soukaina Atanane (31:21).

Wyniki mężczyzn:

1. Berihu Aregawi (ETH) 26:33