14. Supermaraton Gór Stołowych wystartował!

W piątek 23 czerwca 2023 roku na trasę 14 edycji Supermaratonu Gór Stołowych wybiegli pierwsi zawodnicy. Podczas trwającej trzy dni imprezy, biegacze zmierzą się z trzema dystansami na trasach wiodących przez najbardziej malownicze zakątki Gór Stołowych.

Organizowana przez Team DFBG, wchodząca w skład cyklu Dolnośląskiego Festiwalu Biegów Górskich impreza, rozpoczęła się o godz. 20.00 biegiem Labirynt Run 4KM – mierzącą 4 km pętlą zaczynającą się w Karłowie, a następnie prowadzącą na samą górę Szczelińca Wielkiego, pośród skalnego labiryntu, z którego słynie najwyższy szczyt Gór Stołowych.

W sobotę 24 czerwca, o godz. 7.00, wystartował bieg Ultra 55KM – koronny dystans imprezy. Jest to trasa licząca 55 km, wiodąca zapierającymi dech w piersiach szlakami Gór Stołowych po ich polskiej i czeskiej stronie. Start znajduje się pod Centrum Szkoleniowo-Edukacyjnym Gór Stołowych w Karłowie, a linia mety została wyznaczona pod schroniskiem “Na Szczelińcu”. Suma przewyższeń na tym dystansie to prawie 2,5 km!

Niedzielny dystans, startujący o godz. 8.00 bieg Light 21KM, to półmaraton zaczynający się w Karłowie, a kończący się pod schroniskiem turystycznym na Szczelińcu Wielkim. Limit czasu 5 godzin, przewyższenia ok. 1 km – to idealna możliwość, by we właściwy sposób zakończyć weekend z biegami górskimi po Górach Stołowych!

14 edycja Supermaratonu Gór Stołowych zapowiada się jak zawsze – super!
Ale ta wyjątkowa impreza nie mogłaby mieć obecnego kształtu, gdyby nie pomoc Sponsorów, firm Salomon, Suunto, Petzl, Brubeck, Dolny Śląsk, Volvo V-Motors i Browar Fortuna. Partnerami, którzy wsparli organizacyjnie zawody są: Kudowskie Centrum Kultury i Sportu, Dworek Karłów, Schronisko “Na Szczelińcu” i Park Narodowy Gór Stołowych. O bezpieczeństwo na trasach i wokół nich dba GOPR.

Przypominamy, że są jeszcze otwarte zapisy na Dolnośląski Festiwal Biegów Górskich! 13-16 lipca, Lądek-Zdrój. Więcej na www.dfbg.pl.