16. PKO Poznań Półmaraton już w niedzielę

Na ulicach pojawiły się już tablice informujące o niedzielnym biegu. To oznacza, że przygotowania do 16. PKO Poznań Półmaratonu są na ostatniej prostej. Do poznańskiej imprezy szykuje się ponad 10 tys. osób. Na starcie nie zabraknie zawodniczek i zawodników, których życiówki pozwalają na zmierzenie się z wyśrubowanymi rekordami imprezy w stolicy Wielkopolski.

Najlepsze wyniki w stawce należą do zawodniczek i zawodników z Afryki. Za faworytkę można uważać Kenijkę Shamilę Tekaa Kipsiror, która zwyciężyła w ubiegłorocznym półmaratonie w Gandawie. Wśród panów ciekawie może wyglądać rywalizacja Yigrema Demelasha z Etiopii z Erytrejczykiem Yohanesem Ghebregergisem, mającym na swoim koncie starty w największych imprezach na świecie (maratony w Londynie, Berlinie i Tokio), w których mieścił się w pierwszej ósemce.

Elita 16. PKO Poznań Półmaratonu prezentuje się następująco:

Mężczyźni

• Yigrem DEMELASH (ETH) PB: 59:19
  • Yohanes GHEBREGERGIS (ERI) PB: 1:00:16
  • Abraham AKOPESHA (KEN) PB: 1:00:25
  • Ahmed EL JADDAR (MAR) PB: 1:00:40
  • Berihun YERGA (ETH) PB: 1:00:55
  • Elvus TABARACH (KEN) PB: 1:01:08

Kobiety

• Shamilah Tekaa KIPSIROR (KEN) PB: 01:07:53
  • Nancy JEPLETING (KEN) PB: 1:10:03
  • Nancy CHEPLETING MELI (KEN) PB: 1:09:44
  • Meskerem MOGES (ETH) PB: 1:10:51
  • Maryna NEMCHENKO (UKR) PB: 1:11:13

Bardzo nas cieszy fakt, że poznański Półmaraton jest jednym z najszybszych w Polsce i tej części Europy. Dla nas również bardzo ważne jest coraz liczniejsze grono startujących. Mam nadzieję, że w niedzielę dopiszą także wspaniali poznańscy kibice, których chwalą nie tylko miejscowi biegacze, ale także wielu przyjezdnych – mówi Łukasz Miadziołko, dyrektor 16. PKO Poznań Półmaratonu.

Jak co roku imprezie towarzyszą akcje charytatywne. Sponsor tytularny półmaratonu, PKO Bank Polski zachęca w tym roku do wsparcia akcji „Biegnę dla Michaliny”. Dziewczynka choruje na wrodzoną wiotkość mięśni, rodzaj miopatii. Ma też m.in. stopy końsko-szpotawe, przykurcze stawowe, autyzm i podatna jest na nawracające infekcje z powodu zalegania wydzieliny w płucach i oskrzelach. Do codziennego funkcjonowania potrzebuje specjalistycznego fotelika oraz terapii. Jest podopieczną Fundacji Niesiemy Nadzieję. Biegacze chętni wesprzeć leczenie dziewczynki przyczepią na koszulki specjalne identyfikatory akcji biegnę dla Michaliny. Organizator inicjatywy Fundacja PKO Banku Polskiego w zamian za ich zaangażowanie przekaże darowiznę na rzecz beneficjentki. Identyfikatory akcji „biegnę dla…” będzie można odebrać w biurze zawodów w piątek i sobotę 12-13 kwietnia od. 10.00 do 20.00.

Sponsor tytularny będzie także widoczny na trasie biegu. Na ostatnim jej kilometrze, w pobliżu oddziału PKO BP w „Bałtyku” będzie działała przygotowana przez bank strefa kibica. Tuż przed samym finiszem zawodnicy usłyszą na niej energetyczne dźwięki zespołu Shaley, które poniosą ich o mety.

Stref kibica nie zabraknie na całej trasie. Wiele z nich przygotują pozostali sponsorzy i partnerzy poznańskiego półmaratonu. W okolicach ul. Jugosłowiańskiej zrobi się niebiesko za sprawą strefy Lecha Poznań, Energetycznie i głośno będzie także w okolicach ul Węgorka w strefie przygotowanej przez MTP oraz przy AWF, gdzie zagrzewać biegaczy do walki będzie można razem z Veolią.

W konferencji wziął udział zastępca Prezydenta Miasta Poznania Bartosz Guss, Sponsora tytularnego reprezentował Roman Drgas – dyrektor ds. sprzedaży w PKO Banku Polskim. Nie zabrakło partnerów z Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz instytucji zaangażowanych w zabezpieczenie trasy – Policji oraz Zarządu Transportu Miejskiego.

Przedstawiciele dwóch ostatnich przypomnieli o utrudnieniach obowiązujących w dniu biegu. Mimo że trasa półmaratonu jest taka sama, jak w zeszłym roku, warto zapoznać się z utrudnieniami w ruchu, które mogą pojawić się w najbliższą niedzielę. Szczegóły związane z ruchem drogowym oraz zmianami w komunikacji miejskiej są dostępne na stronie: https://halfmarathon.poznan.pl/strefa-zawodnika/utrudnienia-w-ruchu/.

Osoby, które będą miały pytania związane z przemieszczaniem się po Poznaniu w trakcie Półmaratonu, mogą skorzystać ze specjalnej infolinii. Numer 502 622 438 będzie działał od czwartku do niedzieli (11-14 kwietnia) w godzinach:

• 04.2024 (czwartek) w godz. 16:00 – 22:00
  • 04.2024 (piątek) w godz. 16:00 – 23:00
  • 04.2024 (sobota) w godz. 10:00 – 23:00
  • 04.2024 (niedziela) w godz. 7.00 – 13.00

Informacje o zmianach w kursowaniu tramwajów i autobusów można znaleźć na stronie Zarządu Transportu Miejskiego.

Sponsorem tytularnym imprezy jest PKO Bank Polski. Półmaraton wspierają ponadto: Fundacja Pho3nix, Żabka, GSK, Veolia, AdRunaLine Sports, Browar Fortuna, Aquanet, Makarony Czaniecki, 4Move. Partnerzy imprezy: Grupa Bemo, Grupa MTP, Garden City Restaurants&Catering, Marszałek Osteopatia Fizjoterapia, Koleje Wielkopolskie, Kobiety Biegają, Night Runners, Lech Poznań Warta Poznań, Sheraton Poznań Hotel.

fot. Studio SOHO