BMW Berlin Maraton przyciąga rekordy. Wielki powrót w niedzielę!

Grupa najszybszych biegaczy świata znajdzie się na linii startu wraz z około 25 tysiącami uczestników 47. edycji BMW Berlin Maratonu. Impreza odbędzie się w niedzielę, 26 września. Etiopska supergwiazda, Kenenisa Bekele otworzy listę startową mężczyzn. Jego rodaczka, Hiwot Gebrekidan, jest równie silną pretendentką do zwycięstwa wśród kobiet.

2019 BMW BERLIN-MARATHON

Jeśli Kenenisa Bekele zdoła zaimponować podobną formą do zaprezentowanej na ulicach Berlina przed dwoma laty, kiedy zabrakło mu dwóch sekund do rekordu świata (2:01:41), to czeka nas bardzo szybki i dramatyczny bój o obronę tytułu.

Bieg kobiet również zapowiada się frapująco. Hiwot Gebrekidan pobiegła najszybciej spośród kobiet w tym roku. Rzecz działa się w Mediolanie, gdzie Etiopka poprawiła rekord życiowy, finiszując w czasie 2:19:35.
Rywale faworytów też są silni. Wystarczy dodać, że dziesięciu najszybszych mężczyzn na liście startowej może się poszczycić rekordem poniżej 2:07. W przypadku pań jest sześć biegaczek z życiówką lepszą od 2:25 i pięć kolejnych, które złamały w maratonie 2:30. W niedzielę wystąpi także dwoje czołowych niemieckich maratończyków: Philipp Pflieger i Rabea Schoneborn, która o dobry wynik powalczy na ulicach rodzinnego miasta.

BMW Berlin Maraton to część serii Abbott World Marathon Majors. Wraz z nim do cyklu zaliczają się też biegi w Bostonie, Chicago, Londynie, Nowym Jorku i Tokio. Impreza w Berlinie to największy i najbardziej spektakularny bieg uliczny w Niemczech.

Wrześniowe zawody odbędą się zgodnie z surowymi wytycznymi, dotyczącymi zabezpieczenia imprezy od strony zdrowotnej. Przypomnijmy, że w 2020 roku Maraton w Berlinie został odwołany z powodu pandemii. Ze względu na wciąż trwającą walkę z koronawirusem, liczba startujących została w tym roku pomniejszona. Dwa lata temu BMW Berlin Maraton ukończyło 43 987 biegaczy, co było rekordem wydarzenia. W tym roku przewiduje się około 25 tysięcy zawodników, którzy będą finiszować na wysokości Bramy Brandenburskiej. Taka liczba może sprawić, że czeka nas największy maraton na świecie od czasu wybuchu pandemii. Organizator, SCC Events, przeprowadził już dwie duże biegowe imprezy w Berlinie w dwóch poprzednich miesiącach: bieg na 10 kilometrów oraz Generali Półmaraton.

BMW Berlin Maraton uchodzi za najszybszy bieg na tym dystansie. Może trudno w to uwierzyć, ale w stolicy Niemiec aż jedenastokrotnie poprawiano rekord świata! Pierwszy rekordowy krok postawiono tutaj w 2001 roku, kiedy mistrzyni olimpijska z Japonii, Naoko Takahashi uzyskała czas 2:19:46, zostając tym samym pierwszą kobietą, która złamała barierę 2:20. Dwa lata później Paul Tergat stał się pierwszym mężczyzną, który pobiegł poniżej 2:05 (konkretnie 2:04:55). Obecny rekord świata mężczyzn również ustanowiono w Berlinie (Eliud Kipchoge z Kenii – 2:01:39, 2018 rok).
Najszybsi biegacze na liście startowej

MEN:
Kenenisa Bekele ETH 2:01:41