Czeskie gwiazdy biegiem po lotnisku!

Czeski Związek Lekkiej Atletyki i RunCzech połączyły siły, aby wspólnie działać nad nowym projektem Elite Run, który odbędzie się w ramach weekendu biegowego na lotnisku Václava Havla w Pradze w dniach 18 i 19 lipca. Wystartuje tam mieszana sztafeta złożona między innymi z doskonałych reprezentantów Czech. Oprócz kapitanów drużyn, między innymi Kristiiny Mäki i Diany Mezuliáníkovej, wsparciem będą doskonali czterystumetrowcy, Pavel Maslak i Lada Vondrova. Z takimi gwiazdami emocje podczas Runway Run Prague gwarantowane!

Bieganie jest integralną częścią lekkiej atletyki, a Czeska Federacja Lekkoatletyczna nie tylko promuje mitingi na stadionie, ale również wydarzenia poza nim. Niestety, w obecnej i tak już nieco lżejszej sytuacji związanej z pandemią, biegi masowe nie mogą wrócić do właściwej formuły i przyjąć ogromnej liczny biegaczy, dlatego organizatorzy biegowych wydarzeń są najbardziej poszkodowani ”– powiedział Libor Varhaník, prezes Czeskiego Związku Lekkiej Atletyki.

„Chcemy wspierać ten segment. Szukamy sposobów na bieganie i możliwości dla biegaczy, pomimo obecnej sytuacji. Mistrzostwa Czech w półmaratonie zostaną rozegrane w najbliższy weekend, niedaleko Pardubic, a nie w samym mieście tak jak zakładano w pierwotnej wersji. Chcemy również wspierać innych organizatorów, w tym RunCzech” – dodał Varhaník.

„Marzec i kwiecień były dla nas koszmarem, ale nie chcę o tym więcej rozmawiać. Wolę myśleć o przyszłości” – powiedział Carlo Capalbo, przewodniczący komitetu organizacyjnego RunCzech, chwaląc współpracę z Czeskim Związkiem Lekkiej Atletyki.

„Cieszymy się, że udało nam się znaleźć formułę i po raz kolejny pozwolić tysiącom biegaczy poczuć adrenalinę i cieszyć się wydarzeniami w wyjątkowych miejscach. Czy to letnie wyzwanie o nazwie „Czechy nadal biegają” (Česko běží dál) z trasami atestowanymi przez Czeski Związek LA, czy Runway Run Prague, który pozwoli zobaczyć na trasie doskonałych zawodników i gwiazdy” – powiedział Capalbo wymieniając nowe imprezy powstałe w czasach pandemii.

„Z niecierpliwością czekamy na wielu uczestników, telewidzów śledzących relację i odwiedzających Runway Park na lotnisku w Pradze. Cała impreza rozpocznie się biegiem Saturday’s Sunset Run rozgrywanym na dystansie 5km (18 lipca) i potrwa do niedzieli (19 lipca). Ranne ptaszki mogą wystartować o 8:30 w Breakfast Run, a inni w biegach rodzinnych o 10:30 i 17:00. Będzie specjalny sektor dla widzów, z którego będzie można kibicować zawodnikom” – powiedział Capalbo.

8.7.2020 TK k RUN CZRCH na letišti Václava HavlaPhoto by CPA

Fot. ČAS – Eduard Erben

Mäki i Mezuliáníková, przyjaciele i rywale

Punktem kulminacyjnym Runway Run będzie niedzielna sztafeta, której start odbędzie się po godzinie 16. Sztafety prowadzone zostaną przez dwóch kapitanów, a właściwie dwie panie kapitan. Kristiinę Mäki i Dianę Mezuliáníkovą, czołowe czeskie specjalistki od średnich dystansów. Widzowie będą świadkami biegu sztafetowego rozgrywanego w formule 1000 – 500 – 500 – 1000m na pasie startowym praskiego lotniska im. Václava Havla. Będzie to sztafeta mieszana złożona z dwóch mężczyzn i dwóch kobiet. Całość będzie transmitowana przez czeską telewizję.

Nie mogę się doczekać rywalizacji, w której ogromną rolę odegra właściwa taktyka. Cieszę się , że udało mi się dobrać mocny i ciekawy zespół złożony również z zawodników młodszych. Wystartuje m.in. Bara Malikova i świeżo upieczona rekordzistka Czech U-18 w biegu na 1000m, Pavla Štoudková. Wierzę w sukces i w to, że pokonamy Blue Team!.” – powiedziała z uśmiechem Kristiina Maki.

W sztafecie Red Team Kristiiny znajdą się: Filip Sasínek, Pavel Maslák i wspomniana Malíková. Oprócz świetnej Stoudkovej w rezerwie pojawi się również niezły osiemsetmetrowiec, Hakim Saleh gotowy na szybkie bieganie.

„Nawet specjalnie nie musiałam pytać Filipa (partnera Kristiiny), a on od razu się zgodził. Trudniej było z Pavlem Maslakiem ze względu na cykl startowy, w którym aktualnie się znajduje. Ale w związku z tym, że jestem matką chrzestną jego córki, nie miał wyboru” – mówiła półżartem zawodniczka prezentując zespoły.

Sama Maki zamierza wziąć aktywny udział w rywalizacji, ale na pewno możliwości, które zamierza zaprezentować dostosuje do aktualnego stanu. Maki jest w 4 miesiącu ciąży (można to zobaczyć na jej instagramie).

„Cieszę się z każdej okazji kiedy możemy promować lekką atletykę. Jestem przekonana, że taka formuła, w dodatku ze znanymi nazwiskami poniesie zainteresowanie wydarzeniem i zwiększy jego oglądalność. Wraz z Kristiiną, tak dobieraliśmy członków, aby rywalizacja była zrównoważona” – powiedziała Diana Mezuliáníkova, liderka Blue Team.

Członkowie zespołu Mezulianikovej bez wahania przyjęli zaproszenie. A są w grupie świetni Jan Friš i Filip Šnejdr oraz wielka nadzieja 400m, wspomniana Lada Vondrova, która kilka dni temu uzyskała 51.35 na dystansie jednego, stadionowego okrążenia. W razie potrzeby wsparciem będą służyć rezerwowi, Anna Šimková i Jakub Hofta.

Taktyka będzie zależała od aktualnej sytuacji i kapitanowie będą mieli możliwość zmian i podejmowania decyzji. Na odcinku kilometrowym będą w obydwu przypadkach startować panie i panowie co będzie warunkiem równych szans dla obydwu drużyn.

Składy drużyn:

Red Team: Kristiina Mäki, Filip Sasínek, Barbora Malíková, Pavel Maslák