Cykl SuperHalfs powraca!

Tysiące entuzjastów biegania zaczną wkrótce swoje wojaże, aby ukończyć pięć półmaratonów, zaliczających się do serii SuperHalfs, który w 2022 roku uda się wreszcie przeprowadzić. Pierwszy przystanek – Sportisimo Półmaraton w Pradze odbędzie się w sobotę, 2 kwietnia.

Na tę innowacyjną serię biegów wielu czeka z niecierpliwością. To cykl łączący pięć najpiękniejszych imprez na świecie, odbywających się pod tym samym szyldem. Ich cele to promocja biegania, turystyki oraz zrównoważony rozwój w każdym z uczestniczących miast.

Seria SuperHalfs, na którą składają się biegi w Pradze, Lizbonie, Kopenhadze, Cardiff i Walencji, była przygotowywana z myślą o wiośnie 2020 roku, ale musiała zostać zawieszona z powodu pandemii. Jak wiemy, wszelkie duże imprezy i międzynarodowe podróże nie były wtedy możliwe, podobnie jak zapewnienie uczestnikom poczucia bezpieczeństwa.
Chociaż restrykcje w kwestii międzynarodowych podróży jeszcze gdzieniegdzie obowiązują, sytuacja w pięciu krajach, gdzie seria SuperHalfs będzie się odbywać, w ostatnich miesiącach uległa radykalnej poprawie. A to oznacza, że cykl może wreszcie wystartować.

Po tak trudnym okresie seria oferuje zaangażowanym biegaczom i poszukiwaczom wrażeń okazję do ponownego odkrywania świata i podróżowania, łącząc obie przyjemności z tym, co kochają.
Zawodnicy zaplanują własną biegową przygodę, przy czym mogą liczyć na nagrodzenie ich wysiłków dużymi korzyściami. Praca przyniesie SuperMedal, który biegacz otrzyma po ukończeniu całej serii i zebraniu pieczęci w cyfrowym SuperPaszporcie, zawierającym informację o każdym ukończonym etapie.

Biegacze będą mieli 36 miesięcy na skompletowanie całości, licząc od daty pierwszego biegu w 2022 roku. Mogą więc już teraz planować swój terminarz i uzupełniać cyfrowy SuperPaszport.
Dyrektor zarządzający cyklem SuperHalfs, Saso Belovski, komentuje: – Jesteśmy zachwyceni, że SuperHalfs wreszcie wystartuje. Chcielibyśmy szczerze podziękować wszystkim za ich cierpliwość i zrozumienie podczas tak trudnego okresu. Rozumiemy, że odwołanie pierwszej edycji cyklu, podobnie jak oczekwianie na poprawę sytuacji w każdym z pięciu miast – gospodarzy, było frustrujące dla wielu osób. Teraz czekamy wspólnie na świetlaną przyszłość i wiele szczęśliwych kilometrów, które pokonamy razem.

Kalendarz biegów 2022:

Sportisimo Półmaraton w Pradze – 2 kwietnia 2022 r.
EDP Półmaraton w Lizbonie – 8 maja 2022 r.
Półmaraton w Kopenhadze – 18 września 2022 r.
Półmaraton w Cardiff – 2 października 2022 r.
Trinidad Alfonso Zurich Półmaraton w Walencji – 23 października 2022 r.

Wirtualny cykl SuperHalfs

Wkrótce biegacze będą również mogli zaangażować się w całkiem nowe, wirtualne wyzwanie treningowe, wspierane przez realbuzz i idealne dla każdego biegacza – bez względu na to, czy stawiasz pierwsze biegowe kroki, potrzebujesz motywacji do odbudowania formy celem ukończenia półmaratonu, czy jesteś naładowany, aby ukończyć pierwszy bieg w ramach SuperHalfs. O tym wszystkim opowiemy już niedługo.