Kopenhaga Półmaraton odwołany

Z przykrością informujemy, że Kopenhaga Półmaraton, który miał się odbyć 13 września b.r. został odwołany.

W ubiegłym roku półmaraton w Kopenhadze dostarczył wiele emocji zarówno uczestnikom jak i kibicom. To było niesamowite widowisko. Tym bardziej zdajemy sobie sprawę, że anulowanie imprezy rozczaruje wielu tych, którzy z niecierpliwością oczekiwali na start. Jesteśmy realistami i uważamy, że rozegranie biegu w takich rozmiarach w jakich miał się odbyć, w dodatku w samym sercu miasta, nie będzie możliwe.” – powiedział Dorte Vibjerg, dyrektor generalny Klubu Sparta.

Niestety wciąż COVID-19 wyznacza kierunki postępowania i porządek na świecie. Żyjemy w ciągłej niewiedzy i niepewności co będzie jutro. Dla organizatorów serii SuperHalfs wartością nadrzędną jest zdrowie i bezpieczeństwo uczestników. Odwołanie serii jest niezwykle trudne, zwłaszcza kiedy przypomnimy sobie ogromny rozmach biegów w ubiegłym roku. Kiedy Geoffrey Kamworor ustanowił fantastyczny rekord świata wynikiem 58:01. Kiedy metę w Kopenhadze przekroczyło 25 tysięcy uczestników. Te spektakularne wydarzenia rozbudziły apetyty i każdy sądził, że rok 2020 będzie jeszcze bogatszy pod względem sportowym i frekwencyjnym.

Dorte Vibjerg:

Po zeszłorocznym biegu, w którym padł rekord świata, Kopenhaga Półmaraton zwrócił uwagę doskonałych zawodników i całego biegowego świata. Impreza zyskała charakter międzynarodowy. Aż 42% zapisanych na liście startowej to biegacze zagraniczni. I zwłaszcza dla nich sytuacja jest trudna ze względu na koszty związane z biletami lotniczymi i zakwaterowaniem. Bardzo chcielibyśmy widzieć ich na mecie tegorocznego półmaratonu, ale nie jest to możliwe.”

Zgłoszeni zawodnicy będą mogli skorzystać z następujących możliwości:

– Uczestnicy zgłoszeni do tegorocznej edycji będą mogli przenieść swoją rejestrację na bieg w 2021 roku, który odbędzie się 19 września
– Biegacze będą mogli otrzymać zwrot opłaty startowej w przypadku rezygnacji z biegu

Zmiana daty imprezy nie wpłynie na procedurę zdobywania wyróżnienia SuperRunner. 36-miesięczny okres walki o trofeum rozpoczyna się w momencie ukończenia pierwszego z wybranych półmaratonów.

Poniżej podajemy zaktualizowany kalendarz serii SuperHalfs. Według aktualnych ustaleń tylko półmaraton w Walencji ma odbyć się w roku 2020. Ale wraz ze zmieniającą się sytuacją i niepewnością wszystko może ulec zmianie:

25.10.2020 – Walencja
27.03.2021 – Praga