Dobre wyniki podczas Maratonu Kobiet w Nagoi

Tradycyjnie podczas Światowego Maratonu Kobiet w Nagoi padły świetne wyniki. Triumfatorką została mistrzyni świata z Doha sprzed 4 lat, Ruth Chepngetich. Kenijka jest również dwukrotną zwyciężczynią maratonu w Chicago. Przed rokiem osiągnęła tam drugi wynik w historii światowego maratonu 2:14:18. W Nagoi nie mając równorzędnych rywalek  pobiegła 2:18:08. Planowała atak na własny rekord trasy, ustanowiony przed rokiem (2:17:18). Chepngetich bardzo szybko została osamotniona na placu boju. Wyprzedziła pace-makerki i samotnie mijała kolejne kilometry – 10 w 32:34, a półmetek w 1:08:47, zatem chęci na wynik lepszy niż w 2022 miała ogromne. Na półmetku jej przewaga nad drugą zawodniczką wynosiła 2.5 minuty. Ostatecznie odniosła pewne zwycięstwo.

Na drugim miejscu zameldowała się Japonka Ayuko Suzuki, wielokrotna finalistka imprez międzynarodowych na stadionie. Suzuki czasem 2:21:52 poprawiła o 10 sekund rekord życiowy.  Trzeci stopień podium zajęła jej rodaczka Honami Maeda (2:22:32), uczestniczka igrzysk w Tokio. 13 zawodniczek uporało się z barierą 2 godzin i 30 minut.

Maraton w Nagoi jest certyfikowany najwyższym wyróżnieniem World Athletics – Platinum Label. Ten prestiżowy bieg jako pierwszy zapoczątkował rywalizację tylko i wyłącznie dla pań. Pod względem wartości uzyskiwanych rezultatów w maratonie bez udziału mężczyzn występ Chepngetich sprzed roku ustępuje tylko wynikowi Maryu Keitany z Londynu sprzed 6 lat (2:17:01). Powołanie do życia Nagoya Women’s Marathon zbiegło się w czasie z włączeniem maratonu po raz pierwszy do programu igrzysk olimpijskich. Rok 1984 był wyjątkowy dla pań. Również bieg na 400m p.pł. debiutował na olimpijskiej arenie w Los Angeles.

W maratonie w Nagoi złote karty zapisały również reprezentantki Polski. W 1990 roku zwycięstwo odniosła Wanda Panfil (2:31:04). Aż dwukrotnie bieg wygrywała Kamila Gradus – w 1993 (2:27:38) i 1995 roku (2:27:29).

Wyniki Nagoya Women’s Marathon:

1 Ruth Chepngetich (KEN) 2:18:08

2 Ayuko Suzuki (JPN) 2:21:52