Evans Chebet i Hellen Obiri triumfują w Bostonie

127 Boston Maraton przeszedł do historii. Zwycięzcy, Evans Chebet i Helen Obiri uzyskali całkiem niezłe wyniki, 2:05:54 i 2:21:38. W klasyfikacji zwycięzców są to odpowiednio trzeci i czwarty wynik w historii imprezy.

Najstarszy maraton świata jest wydarzeniem szczególnym. Z tytułu wieku, z tytułu niezwykłego prestiżu, z powodu konieczności uzyskiwania minimów kwalifikacyjnych, no i w końcu ze względu na nietypową trasę. Boston jako jedyny z serii „Majors” ma trasę z punktu A do punktu B. W związku z tym wyniki uzyskiwane tamże są traktowanie jako nieoficjalne, bo uzyskane w nieregulaminowych warunkach. Tak jest chociażby z najlepszym wynikiem Wandy Panfil, 2:24:18 który uzyskała w 1990 roku właśnie w Bostonie. Mimo, że żadna Polka nie pobiegła szybciej, wynik Wandy nie może zostać uznany jako rekord Polski.  Ale kto Boston biegał ten wież, że trasa jest niezwykle wymagająca. A nawet jeśli nie biegał, a oglądał to też powinien to widzieć. Podbieg w końcówce rywalizacji to istna ściana płaczu.

Spodziewano się kolejnego triumfu Eliuda Kipchoge, aktualnego rekordzisty świata. Kenijczyk prowadził długo, ale na 30km zaczął odstawać od grupy. Podobno do punktu odżywczego nie trafił jego wcześniej przygotowany izotonik. Kipchoge przybiegł dopiero 6. Na 18 przebiegniętych maratonów przegrał tylko w trzech, w Berlinie 2014, Londynie 2020 i właśnie w tegorocznej odsłonie Boston Maratonu. Triumf odniósł 35 letni Evans Chebet, który wygrywał w Bostonie już przed rokiem. Ponadto zwyciężał w Walencji, a przed kilkoma miesiącami w Nowym Jorku. Jego rekord życiowy to doskonałe 2:03:00 co stawia go na 8 miejscu wśród najlepszych maratończyków w historii światowej lekkiej atletyki. Drugie miejsce zajął Tanzańczyk Gabriel Geay mijający metę w 2:06:04. Co ciekawe Geay na liście wszechczasów jest również 8, bo posiada identyczny rekord życiowy jak Chebet. Trzecim okazał się Benson Kipruto z Kenii, który w Bostonie zwyciężał przed dwoma laty.

Wśród pań swój drugi maraton zaliczyła słynna, doświadczona i niezwykle utytułowana Helen Obiri. W listopadowym debiucie zajęła 6 miejsce w Nowym Jorku. Tym razem nie dała szans rywalkom i przekroczyła metę z czasem 2:21:38. Obiri jest dwukrotną wicemistrzynią olimpijską w biegu na 5000m z Rio i Tokio. Jest również dwukrotną mistrzynią świata na tym dystansie (Londyn i Doha), wicemistrzynią na 10000m z Eugene i brązową medalistką z Moskwy na 1500m! W Polsce ścigała się 9 lat temu na halowych mistrzostwach świata w Sopocie gdzie wywalczyła srebro na 3000m. Jej fantastyczne rekordy życiowe to jedne z najlepszych wyników w historii światowej lekkiej atletyki. Drugą maratonką w Bostonie okazała się fenomenalna Amane Beriso z Etiopii. 4 miesiące temu wygrała maraton w Walencji w 2:14:58! Jest trzecią na liście najlepszych zawodniczek w historii światowego maratonu. Najniższe miejsce na podium zajęła reprezentantka Izraela, Lonah Salpeter, brązowa medalistka ostatnich mistrzostw świata w Eugene.

Najwięcej zwycięstw w długiej historii maratonu ma Amerykanin Clarence DeMar, brązowy medalista igrzysk olimpijskich z Paryża 1924. DeMar wygrywał aż 7 razy (1911, 1922-24, 1927-28, 1930). Wśród pań najczęściej triumfowała Catherine Ndereba. Dwukrotna wicemistrzyni olimpijska z Aten i Pekinu czyniła to 4-krotnie (2000-01,2004-05).

Wyniki kobiet:

1 Evans Chebet (KEN) 2:05:54