Haspa Marathon Hamburg już 28 kwietnia 2024

Irine Cheptai, mistrzyni świata w biegach przełajowych z 2017 roku zadebiutuje w maratonie 28 kwietnia. Na swój pierwszy bieg na 42km i 195m Kenijka wybrała Hamburg. Haspa Marathon Hamburg przedstawił również inne nazwiska zawodniczek i zawodników, którzy będą ścigali się o czołowe miejsca.  Katharinę Steinruck, reprezentantka Niemiec będzie próbowała poprawić rekord… rodziny należący do jej mamy  Katrin Dorre 2:24:35 (rekord Steinruck to 2:24:56). Najlepszy wynik w stawce posiada Winfridah Moseti – 2:20:55. Organizatorzy oczekują, że na starcie pojawi się około 14 tysięcy uczestników co spowoduje, że maraton w Hamburgu będzie największym wiosennym w Niemczech. Wciąż otwarta jest rejestracja do biegu pod adresem: www.haspa-marathon-hamburg.de

Irine Cheptai zanim została biegaczką uliczną odnosiła liczne sukcesy na stadionie. W 2021 roku zajęła 6 miejsce podczas Igrzysk Olimpijskich w Tokio w biegu na 10000m. Rok później zdobyła srebrny medal Igrzysk Wspólnoty Narodów w Birmingham na tym dystansie. Po przeniesieniu się „na ulicę” uzyskała rewelacyjny czas w półmaratonie 64:35 w Walencji gdzie zajęła drugie miejsce. W 2023 roku posiadała 4 wynik na świecie w półmaratonie.

Hamburg Maraton był już areną doskonałych debiutów. W 2013 roku z bardzo dobrym wówczas rekordem trasy 2:05:30 zwyciężył sam Eliud Kipchoge!  Dwa lata temu Yalemzerf Yehualaw z Etiopii ustanowiła nieoficjalny rekord świata debiutantek z czasem 2:17:23. Wynik ten jest do dziś  rekordem Hamburg Maratonu. Na liście startowej kobiet znajdują się jeszcze dwie debiutantki, które 28 kwietnia mogą błysnąć niezłymi wynikami: Nelly Jepchumba z Kenii – 67:00 w półmaratonie, i Roselida Jepketer z Bahrajnu – 68:40.

Liderka listy Winfridah Moseti ustanowiła rekord życiowy we Frankfurcie zajmując tamże w ubiegłym roku drugie miejsce z czasem 2:20:55. Głównymi rywalkami w drodze do zwycięstwa będą: Sharon Chelimo legitymująca się wynikiem 2:22:07 (październik 2023); Kidusan Alema z Etiopii (2:22:28) i rekordzistka Kanady Natasha Wodak (2:23:12).

Wiele emocji dostarczy zapewne występ Kathariny Steinruck, która będzie chciała poprawić rekord rodziny należący do jej mamy. Dokładnie 25 lat temu Katrin Dörre-Heinig, brązowa medalistka olimpijska z Seulu ’88 wygrała maraton w Hamburgu z czasem 2:24:35. Przez wiele lat był to rekord Niemiec w maratonie. „Moim celem jest poprawienie rekordu życiowego mojej mamy i byłoby wspaniale, gdybym mogła tego dokonać w Hamburgu” – powiedziała 34-letnia Katharina Steinruck trenowana właśnie przez mamę. Steinruck ustanowiła pod koniec stycznia w Osace rekord życiowy 2:24:56 . „Katha” Steinruck wraca do Hamburga po 10 latach. A wspomnienia ma naprawdę dobre.  W 2013 i 2014 roku jako młoda zawodniczka ustanowiła rekordy życiowe w Hamburgu wynoszące odpowiedniu 2:34:20 i 2:33:56. Dziesięć lat później celem będzie bieganie około dziesięciu minut szybciej. Nie ma bieguu bardziej odpowiedniego do pobicia rodzinnego rekordu niż Haspa Marathon Hamburg.

Więcej informacji na temat Haspa Marathon Hamburg oraz zgłoszenia online można znaleźć na stronie: www.haspa-marathon-hamburg.de

Na zdjęciu: Katharinę Steinruck i główny organizator Frank Thaleiser

Źródło zdjęcia:  Haspa Marathon Hamburg