Koszyce na szczycie

Koszyce obchodziły 35 lecie powstania maratonu, a najlepszym zawodnikiem biegu był wtedy z pewnością Rosjanin Siergiej Popow, mistrz Europy z 1958 r. Zdobył ten tytuł z czasem 2:15:17, co zapewniło mu nie tylko złoto w Sztokholmie , ale także kolejne pierwsze miejsce w rankingach maratonu na koniec roku.

Biegacze wyruszyli na trasę do Seňa w niedzielę, 11 października, przy słonecznej pogodzie, z temperaturą 15 ° C, a pierwsze notatki w zapisach sędziego wskazywały, że był to dosyć szybki bieg. Tak szybki, że przy 5 km pojawiły się głosy, że jest szansa na nowy rekord świata. Tempo jednak później zwolniło, a w punkcie zwrotnym Popov był już na prowadzeniu. Ostatecznie zostawił swoich konkurentów prawie 6 minut za sobą kilkoma skokami.

Jego zwycięstwo w Koszycach i końcowy czas 2: 17: 45,2 przyniosły mu rzadko widziany hattrick. Pod koniec roku ponownie zajął miejsce najszybszego maratończyka na świecie, powtarzając swój sukces z 1957 i 1958 roku.

Warto również zauważyć, że drugi najlepszy występ maratoński w tym roku odbył się również w Czechosłowacji. Należał do Pavela Kantorka, trzykrotnego zwycięzcy biegu w Koszycach, który 13 września 1959 roku wygrał w Ostrawie z czasem 2:19:06.

Po takich wynikach Popov musiał z pewnością nabrać apetytu na medal olimpijski w Rzymie rok później. Ten bieg był jednak zdominowany przez Abebe Bikila, a Popov musiał zadowolić się piątym miejscem w Wiecznym Mieście. Start Bikili w Koszycach w 1961 r. i losy innych sportowych legend związanych z historią Koszyckiego Maratonu są już jednak częścią innych historii, z późniejszego okresu.

Wyniki

Maraton Pokoju w Koszycach październik 11, 1959