RADIOWA JEDYNKA NA 47. BIEGU PIASTÓW

W najbliższych dniach, 3-5 marca w Górach Izerskich ze startem i metą w Szklarskiej Porębie-Jakuszycach na Dolnym Śląsku odbędą się główne zmagania w ramach 47. Biegu Piastów – Festiwalu Narciarstwa Biegowego. W tej najstarszej i największej w Polsce imprezie narciarskiej co roku uczestniczy kilka tysięcy osób zarówno z Polski, jak i zagranicy. Radiowa Jedynka, patron medialny wydarzenia, tradycyjnie z Polany Jakuszyckiej będzie na bieżąco informować słuchaczy o najważniejszych wydarzeniach biegu.

Dziennikarze radiowej Jedynki będą obecni w Jakuszycach – Szklarskiej Porębie od piątku 3 marca.

Już w piątek 3 marca Marcin Kusy zaprosi do plenerowego studia Programu 1 Polskiego Radia na Polanie Jakuszyckiej, skąd poprowadzi „Muzyczną Jedynkę” (godz. 13.00-15.00), a po niej Daniel Wydrych poprowadzi stamtąd „Ekspres Jedynki” (15.00-17.00). W piątek, 3 marca podsumowanie dnia w „Polsce i świat” (22.00-23.00).

W sobotę, 4 marca dziennikarze radiowej Jedynki zapraszają do aktywnego udziału w audycjach od samego rana. Daniel Wydrych z plenerowego studia na Polanie Jakuszyckiej poprowadzi „Jedyne takie miejsce” (9.00-12.00). O godz. 14.00 Marcin Kusy ponownie zaprosi słuchaczy i uczestników wydarzenia na „Muzyczną Jedynkę” (14.00-15.00) pełną dźwięków mobilizujących narciarzy.

Relacje z przebiegu wydarzeń pojawią się na antenie radiowej Jedynki w piątek w „Sygnałach dnia” (godz. 6.00-9.00) i w paśmie „Polska i Świat” (godz. 22.00-22.30), a zarówno w piątek i w sobotę w audycji „W samo południe” (12.00-13.00) i w sobotę w „Wolnej sobocie” (6.00-9.00).

Z kolei w niedzielę 5 marca w audycji „Czas pogody” (10.00-12.00) słuchacze Programu 1 Polskiego Radia poznają wyniki finału biegu na 25 km oraz usłyszą rozmowy z uczestnikami i zwycięzcą na tym dystansie.

Przez cały weekend dziennikarze Jedynki – Marcin Kusy i Daniel Wydrych – zapraszają do plenerowego studia, w którym będzie można zdobyć Jedynkowe prezenty i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w fotobudce.

Ponadto Program 1 Polskiego Radia przyzna – tradycyjnie – swoje nagrody dla pierwszej Polki i pierwszego Polaka na mecie Biegu Głównego – w wysokości 2 tys. zł.

***

Polskie Radio jest największym publicznym nadawcą radiowym w Polsce. Emituje autorskie audycje muzyczne, programy publicystyczne, popularnonaukowe, edukacyjne, społeczne, rozrywkowe, familijne, religijne oraz słuchowiska i reportaże. Posiada pięć ogólnopolskich Programów – Jedynkę, Dwójkę, Trójkę, Polskie Radio 24 oraz Polskie Radio dla Zagranicy, a przez Internet, aplikacje i w systemie DAB+ nadaje: Czwórkę, Polskie Radio Dzieciom, Polskie Radio Chopin i Polskie Radio Kierowców. Portal polskieradio24.pl publikuje codziennie najważniejsze wiadomości z kraju i ze świata oraz udostępnia unikatowe serwisy specjalne, materiały archiwalne i multimedia.

Więcej informacji

Sekcja Public Relations