Ruszyły zapisy na zawody IRONMAN. Prawie 1200 osób już na listach!

W poniedziałek, 30 października zostały otwarte zapisy na zawody serii IRONMAN w Polsce i Czechach. Na listach startowych jest już ponad 1150 zawodników.

IRONMAN to największa seria imprez triathlonowych na świecie. W 2024 roku odbędą się trzy polskie edycje zawodów: Citi Handlowy IRONMAN 70.3 Warsaw, Enea IRONMAN 70.3 Gdynia oraz Enea IRONMAN 70.3 Poznań. Dodatkowo, agencja Sport Evolution, polski operator tych wydarzeń, zorganizuje pierwsze w historii zawody spod szyldu IRONMAN w Czechach – 18 sierpnia odbędzie się IRONMAN 70.3 Hradec Králové.

Na wszystkie z tych wydarzeń można zapisać się już teraz, a na listach startowych – po niecałej dobie od otwarcia rejestracji – widnieje już prawie 1200 nazwisk.

– Póki co, prym wiodą Warszawa i czeskie Hradec Králové. Z uwagi na nowe, krótsze dystanse w programie Enea IRONMAN 70.3 Gdynia, a także odległy termin zawodów w Poznaniu, spodziewamy się, że wiele osób zapisze się na te wydarzenia w późniejszym terminie. – Piotr Jakóbik, dyrektor marketingu IRONMAN Poland

Organizatorów cieszy przede wszystkim mocne otwarcie rejestracji na IRONMAN 70.3 Hradec Králové. Czeskie miasto położone zaledwie godzinę drogi od Pragi i kilkadziesiąt kilometrów od polskiej granicy, oferuje triathlonistom doskonałe warunki do ścigania.

Przed nami daleka droga i mnóstwo pracy, by spełnić oczekiwania triathlonistów podczas pierwszych w historii zawodów IRONMAN 70.3 w Czechach. Już teraz widać jednak, że taki event był w naszym kraju potrzebny. Ponad 400 osób zapisanych w ciągu kilku pierwszych godzin od otwarcia rejestracji – to mówi samo za siebie.  – Roman Šinkovský, dyrektor IRONMAN 70.3 Hradec Králové

Wszystkie polskie edycje, a także IRONMAN 70.3 Hradec Králové zaoferują uczestnikom rywalizację na dwóch głównych dystansach: IRONMAN 70.3 (1,9 km pływania – 90 km roweru – 21,1 km biegu) oraz na dystansie olimpijskim (1,5 km pływania – 40 km roweru – 10 km biegu). Imprezami towarzyszącymi będą w każdym przypadku zawody IRONKIDS dla najmłodszych sportowców oraz nocne biegi na dystansie 5 km.

Prowly Story

Dodatkowo, w Warszawie i Poznaniu planowane są zawody pływackie Open Water, a w Gdyni – nowa rywalizacja pod nazwą 4:18:4 Gdynia powered by Sportano.pl, czyli bardziej dostępny wyścig triathlonowy na krótkim dystansie: 400m pływania, 18 km jazdy rowerem i 4 km biegu.

The IRONMAN Group, właściciel marek IRONMAN, IRONMAN 70.3 oraz 5150 Triathlon Series, to największy operator masowych imprez sportowych na świecie, obsługujący rocznie ponad 1 mln uczestników imprez ze swojego globalnego portfolio.W 2024 roku w Polsce odbędą się 3 wydarzenia pod szyldem IRONMAN:- Citi Handlowy IRONMAN 70.3 Warsaw – 7-9 czerwca 2024;- Enea IRONMAN 70.3 Gdynia – 2-4 sierpnia 2024;- Enea IRONMAN 70.3 Poznań – 30 sierpnia – 1 września 2024.Dodatkowym akcentem będzie IRONMAN 70.3 Hradec Králové w terminie 16-18 sierpnia 2024.Więcej informacji można znaleźć na www.ironmanwarsaw.com, www.ironmangdynia.pl oraz www.ironmanpoznan.pl, a także www.ironmanczech.com.

Piotr Jakóbik

Marketing Director at Sport Evolution