Za nami 14. Supermaraton Gór Stołowych

W dniach 23-25 czerwca 2023 roku odbyła się 14 edycja Supermaratonu Gór Stołowych. W jej trakcie biegacze pokonali trzy trasy wiodące przez najbardziej malownicze zakątki Gór Stołowych.

Organizowana przez Team DFBG, wchodząca w skład cyklu Dolnośląskiego Festiwalu Biegów Górskich impreza, rozpoczęła się w piątek o godz. 20.00 biegiem Labirynt Run 4KM. Była to licząca 4 km pętla ze startem w Karłowie, wiodąca na szczyt Szczelińca Wielkiego i z powrotem do Karłowa.

W kategorii OPEN najszybsi byli:

• Pavel Brydl z czasem 00:21:16
  • Radosław Boniec z czasem 00:21:45
  • Jacek Szymańczuk z czasem 00:21:47

Wśród pań startujących w kategorii OPEN kobiet z najlepszym czasem na metę dotarły:

• Natalia Tomasiak z czasem 00:25:02
  • Edyta Ferenc-Szmuc z czasem 00:25:41
  • Ewelina Babińska-Popiłka z czasem 00:25:59.

W kategorii Leśnicy najlepsi byli ojciec i syn: Radosław i Aleksander Boniec z Nadleśnictwa Lipniki.

W sobotę 24 czerwca o godz. 7.00, wystartował bieg Ultra 55KM – koronny dystans imprezy. Trasa biegu liczyła 55 km i wiodła szlakami Gór Stołowych po ich polskiej i czeskiej stronie.

Spośród mężczyzn, linię mety znajdującą się pod schroniskiem “Na Szczelińcu” najszybciej przekroczyli:

• Abdellatif Boukhalf z czasem 05:16:13
  • Karol Nehring z czasem 05:22:50
  • Krzysztof Komraus, z czasem 05:22:55

W kategorii OPEN kobiet najlepszą formą wykazały się:

• Jana Mikešová z czasem 06:07:50
  • Angelika Noga z czasem 06:35:34
  • Katarzyna Zych z czasem 06:36:36.

Niedzielny bieg, półmaraton Light 21 KM, zaczął się o godzinie 8.00 w Karłowie.

Wśród mężczyzn, najszybciej trasę wiodącą po najbardziej urokliwych szlakach polskiej części Gór Stołowych pokonali:

• Pavel Brydl z czasem 01:50:48
  • Radosław Boniec, z czasem 01:51:00
  • Damian Glapiak z czasem 01:56:24

Kategorię OPEN kobiet zdominowały:

• Natalia Tomasiak z czasem 02:09:09
  • Iwona Kulik-Gawęda z czasem 02:15:36,
  • Katarzyna Bałys z czasem 02:26:57.

Pełne wyniki wszystkich biegów można znaleźć tu:

14 edycja Supermaratonu Gór Stołowych sprostała oczekiwaniom zawodników, Organizatorów i fanów biegów górskich. Wspaniała atmosfera, kilkuset biegaczy i niezapomniane szlaki Gór Stołowych – to wszystko złożyło się na sukces tej wyjątkowej imprezy!

Ale nie byłby on możliwy bez pomocy Sponsorów, a byli nimi: Salomon, Suunto, Petzl, Brubeck, Dolny Śląsk, Volvo V-Motors i Browar Fortuna. Partnerami, którzy wsparli organizacyjnie zawody byli: Kudowskie Centrum Kultury i Sportu, Dworek Karłów, Schronisko “Na Szczelińcu” i Park Narodowy Gór Stołowych. O bezpieczeństwo na trasach i wokół nich zadbał GOPR.

Tegoroczny Supermaraton Gór Stołowych przechodzi do historii, ale przed nami kolejna wielka impreza biegowa! To Dolnośląski Festiwal Biegów Górskich, który odbędzie się w dniach 13-16 lipca w Lądku-Zdroju. Nadal jest możliwość zapisania się na nią! Więcej na www.dfbg.pl.