Bieg Europejski przebiegł ulicami Gniezna już po raz 21.

1078 zawodniczek i zawodników, piękna słoneczna pogoda oraz  mnóstwo kibiców na trasie, tak w skrócie wyglądała tegoroczna edycja biegu.

Bieg Europejski to już dobrze rozpoznawalna marka na biegowej mapie Polski. Jego historia trwa nieprzerwanie od 21 lat i przyciąga do Gniezna biegaczy, nie tylko z kraju ale również zza granicy.

Ideą biegu oprócz promocji aktywnego trybu życia jest prezentacja historii i kultury krajów członkowskich Unii Europejskiej. W tym roku bieg odbył się pod hasłem „Teraz Czechy!”. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Ambasada Republiki Czeskiej w Warszawie. W dniu biegu swą obecnością w Gnieźnie zaszczycili Ambasador Brzetislav Danczak oraz Konsul Honorowy Republiki Czeskiej w Poznaniu Renata Mataczyńska.

Bieg Europejski dedykowany jest nie tylko zawodowcom ale całym rodzinom.
Przed biegiem głównym odbyły się Bieg Przedszkolaka o Puchar Cieplika. Blisko 250 dzieci przebiegło wokół Rynku, by zdobyć pamiątkowy medal.

Na starcie biegu głównego stanęło 1078 biegaczy. Punktualnie o godzinie 16:00 uczestnicy pełni energii i determinacji ruszyli na 10 kilometrową trasę, która prowadziła ulicami Gniezna z startem i metą na płycie gnieźnieńskiego Rynku. Zawodnicy mieli również okazję wbiec na teren fabryki Velux – sponsora strategicznego biegu.

Wśród czołowych zawodników pojawili się Tomasz Grycko, Krzysztof Gosiewki,  Adam Głogowski, Szymon Dorożyński, Mateusz Mrówka, Tomasz Szymkowiak oraz Dmytro Didovodiak z Ukrainy.

Po ciężkim, ale satysfakcjonującym wysiłku biegacze zaczęli przekraczać linię mety.

Pierwszym zawodnikiem, który ukończył bieg okazał się Dmytro Didovodiak, uzyskując czas 30:24. Wśród Polaków pierwszy na metę dotarł  Szymon Dorożyński z czasem 30:34 .
Najlepszą kobietą została w tym roku Katarzyna Pobłocka-Głogowska, która uzyskała czas 37:17.

Najlepszy gnieźnianin to Centka Jakub, który ukończył XXI Bieg Europejski na 15 miejscu uzyskując czas 34:55. Wśród gnieźnianek najlepszą w tych zawodach okazała się Patrycja Bruch uzyskując czas 39:35 i kończąc bieg na 75 miejscu.

W tym roku po raz pierwszy zostały rozegrane Mistrzostwa Polski Ciepłowników na 10 km. W tej kategorii najlepszym zawodnikiem okazał się Marcin Felisiak z Bełchatowa (39:32), a wśród Pan Antonina Zywert (43:30)

Wszyscy uczestnicy po przekroczeniu mety otrzymali pamiątkowy medal z zarysem mapy Czech z wizerunkiem Zamku Praskiego na Hradczanach.

Każdy, kto ukończył bieg, jest zwycięzcą.

Wielkie gratulacje!

W ramach zawodów na Rynku w Gnieźnie zbudowane zostało miasteczko biegowe ze strefami sponsorów strategicznych: rodzinną strefą Velux, bogatą w animacje dla całych rodzin, a także strefę Bridgestone, gdzie stanęła m.in. fotobudka i inne atrakcje.

XI Bieg Europejski to nie tylko sportowe wydarzenie ale święto całej społeczności.

Wspaniale, że tyle osób wzięło udział w tym biegu, a na trasie nie zabrakło gorącego dopingu kibiców.