Eliud Kipchoge wraca na trasę Berlin Maratonu

39-letni Eliud Kipchoge wystartuje w Berlin Maratonie, na trasie która przyniosła mu wiele splendoru i dzięki której dokonał kolejnego przesunięcia ludzkich możliwości. Kipchoge dwukrotnie poprawiał tam rekord świata doprowadzając go ostatecznie do wyniku 2:01:09. Z tego co Kenijczyk mówi wynika, że znów ma ochotę na bardzo szybkie bieganie. Stawka będzie bardzo mocna więc typowanie zwycięzcy będzie bardzo trudne. Wśród pań duże szanse będzie miała zwyciężczyni sprzed roku Tigst Assefa (2:15:37). Niemcy będą mieli również swój ważny akcent w postaci rekordzisty kraju Amanalem Petrosem. Dla wielu zawodników będzie to arena kwalifikacji o przyszłoroczne igrzyska olimpijskie w Paryżu.

2022 Berlin Marathon
Berlin, Germany September 25,2022
Photo: Victah Sailer@PhotoRun
631-291-3409
www.photorun.net
#victahsailer

Do 49 BMW Berlin Maratonu zarejestrowało się ponad 45 tysięcy biegaczy. Maraton w Berlinie jest jedną ze składowych Abbott World Marathon Majors (AWMM) wraz z maratonami w Bostonie, Chicago, Londynie, Nowym Jorku i Tokio. Ponadto Maraton Berliński posiada certyfikat Platinum Label of World Athletics, najwyższe wyróżnienie Międzynarodowej Federacji Lekkiej Atletyki jakie może otrzymać bieg uliczny.

„Wykonałem gigantyczną pracę treningową, aby móc stanąć w pełnej gotowości na linii startu mojego ulubionego maratonu” – powiedział Kipchoge. Po raz kolejny chce wykorzystać możliwości jakie daje zupełnie płaska trasa w Berlinie. Poza jak najlepszym wynikiem będzie chciał zdobyć kwalifikacje na przyszłoroczne igrzyska w Paryżu.

Drugim na liście startowej pod względem rekordu życiowego jest Amos Kipruto pochodzący również z Kenii. Jego najlepszy wynik w karierze to 2:03:13. Zawodnik ten wie doskonale jak wygląda ściganie z najpotężniejszym maratończykiem wszech czasów. w 2022 roku zajął drugie miejsce właśnie za Kipchoge podczas Tokio Maratonu.  Niemiec Amanal Petros będzie chciał poprawić rekord życiowy wynoszący obecnie 2:06:27.

Największą sensacją ubiegłorocznego maratonu w Berlinie była Tigst Assefa, która poprawiła rekord życiowy o 18 minut ustalając go na 2:15:37. Mimo, że w tym roku jest również faworytką będzie miała groźną rywalkę w postaci Sheili Chepkirui (2:17:29). Obie zawodniczki powalczą o kwalifikację olimpijską.

Elita mężczyzn:

Eliud Kipchoge KEN 2:01:09 (1:59:40 – wynik nieregulaminowy)

Amos Kipruto KEN 2:03:13

Fikrte Wereta ETH 2:22:50

Charlotte Purdue GBR 2:23:26

Senbere Teferi ETH 2:24:11

Więcej informacji na stronie maratonu: www.berlin-marathon.com

Zdjęcie: www.photorun.net