Odszedł Christoph Kopp

W wieku 75 lat zmarł w Berlinie Christoph Kopp, jeden z najbardziej wpływowych, doświadczonych i znanych menedżerów biegów ulicznych. Kopp przegrał walkę z chorobą nowotworową. W opinii osób, które miały z nim styczność, w tym Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Biegów Henryka Paskala, Christoph Kopp był postacią niezwykle życzliwą, pomocną, solidną i godną zaufania.

W młodości sam uprawiał lekką atletykę specjalizując się w sprincie i dziesięcioboju. Później pracował jako szkoleniowiec, a następnie został prezesem znanego i bardzo prestiżowego klubu SCC Berlin. W momencie kiedy boom na bieganie zaczął ogarniać cały świat, Kopp został dyrektorem sportowym i generalnym menedżerem Maratonu Berlińskiego. Miał ogromny wkład w zbudowanie marki wydarzenia, które stało się jednym z najważniejszych na świecie. Nawiązał kontakty, które procentują do dziś i dzięki którym Berlin Maraton stał się imprezą międzynarodową.

Kopp był w latach 1999 – 2004 prezesem Berlińskiej Federacji Lekkiej Atletyki. Włączył się aktywnie w promowanie kandydatury stolicy Niemiec jako organizatora mistrzostw świata w lekkiej atletyce. I w 2009 roku właśnie Berlin był gospodarzem czempionatu.

Jako menedżer i koordynator elity potrafił na gigantycznie wysoki poziom wznieść imprezy sportowe, którymi się zajmował. Oprócz wspomnianego maratonu swoją zręczność i kreatywność wykazał we Frankfurt Maratonie i słynnym na cały świat, berlińskim biegu na 25km gdzie współpracował z dyrektorem mitingu ISTAF Gerhardem Janetzky. W 2010 roku jego działania doprowadziły do bezprecedensowej sytuacji gdzie w jednym biegu, właśnie na 25km padły dwa rekordy świata! Natomiast rok później we Frankfurcie Wilsonowi Kipsangowi zabrakło tylko 4 sekund do maratońskiego rekordu świata. Ostatnio pracował również przy maratonach w Hanowerze, Linz i Monachium oraz biegach ulicznych w Paderborn, Berlinie, Würzburgu i Dreźnie.

Na pierwszym planie od lewej: Paul Tergat, rekordzista świata w maratonie z roku 2003, Christoph Kopp i Horst Milde – twórca i wieloletni dyrektor Maratonu Berlińskiego

W 2020 roku to właśnie Christoph Kopp i jego zespół International SportService (ISS) zorganizowali pierwsze biegi dla elity w Niemczech i jedne z pierwszych na świecie w czasie trwania pandemii.  Kopp zawsze miał odwagę spróbować czegoś, co wydawało się niemożliwe.

Christoph zajmował się opieką menadżerską nad wieloma doskonałymi, światowej klasy zawodnikami. Miał z nimi doskonałe relacje, a wielu z nich mnóstwo mu zawdzięcza. Jego International SportService będzie teraz prowadzony przez jego syna Philippa Koppa i długoletnią pracownicę Sandrę Wolter.

Tekst i zdjęcia:

Jörg Wenig (Race News Service)