Plejada gwiazd na starcie Airtel Delhi Półmaratonu!

Grupa Procam International promująca Airtel Delhi Półmaraton z radością ogłosiła, że w tegorocznej imprezie udział wezmą ubiegłoroczni zwycięzcy Andamlak Belihu i Tsehay Gemecu. 16 edycja biegu, który posiada certyfikat World Athletics Gold Label Road Race odbędzie się w niedzielę 29 listopada.

Wspomniana para Etiopczyków powalczy nie tyle o obronę tytułu, ale o trzecie zwycięstwo z rzędu!

„Trenowałem solidnie w Addis Abebie przez ostatnie kilka miesięcy i cieszę się, że będę miał możliwość powrotu do ścigania w miejscu, które doskonale mi się kojarzy. To był trudny rok dla wszystkich na całym świecie, nie tylko dla zawodowych sportowców. Ze względu na pandemię COVID-19 i trenowałem samotnie. Moje piąte miejsce na Mistrzostwach Świata w Półmaratonie w Gdyni w zeszłym miesiącu utwierdziły mnie jednak w przekonaniu, że jestem w dobrej formie.” skomentował Belihu, który niebawem skończy 22 lata.

Rodak Belihu, Guye Adola, rekordzista trasy z 2014 roku (59:06) powraca na trasę w Delhi i będzie próbował rozprawić się z barierą 59 minut. Konkurencja będzie jednak nadzwyczajnie silna. Aż 13 zawodników legitymuje się rekordami życiowymi lepszymi niż 60 minut!

Defending champion Andamlak Belihu retains his men’s title at the 15th Delhi Half Marathon, at Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi, Sunday, Oct. 20, 2019. Photo Piyal Bhattacharjee

Najlepszym rekordem z całej stawki legitymuje się Abraham Cheroben z Bahrajnu. Jego 58:40 jest aktualnym rekordem Azji. Będą również debiutanci. Jednym z ciekawszych jest na pewno Muktar Edris, dwukrotny mistrz świata w biegu na 5000m (2017, 2019).

Interesująco zapowiada się również rywalizacja pań. Jeżeli Tsehay Gemechu będzie prezentować się tak doskonale jak w latach ubiegłych to może paść kolejny oszałamiający rekord trasy. W latach 2018 i 2019, Etiopka uzyskiwała odpowiednio 66:50 i 66:00. Rywalki są jednak bardzo mocne. Aż 7 zawodniczek posiada rekordy życiowe poniżej 67 minut. Wystąpią takie znakomitości jak Yalemzerf Yehualaw i Netsanet Gudeta. Yehualaw przed miesiącem sięgnęła po brązowy medal półmaratońskich mistrzostw świata uzyskując fenomenalne 65:19. Do listy startowej dołączyła również niesamowita Brigit Kosgei, która w ubiegłym roku w Chicago ustanowiła kosmiczny rekord świata w maratonie, 2:14:06. Już w tym roku prezentowała się świetnie podczas półmaratonu w Ras Al Khaimah zajmując drugie miejsce w czasie 64:49.

Na zwycięzców będą czekały gratyfikacje o wartości 27000 dolarów, a łączna pula nagród wynosi 233270 dolarów.

Ethiopia’s Tsehay Gemechu celebrates after crossing the finish line during the Airtel Delhi Half Marathon in New Delhi on Sunday. Photo Piyal Bhattacharjee

„Sport zawsze był symbolem optymizmu i nie możemy się doczekać półmaratonu Airtel Delhi, który odbędzie się 29 listopada. W pełni wspieramy tę imprezę, która jest dumą Indii i nie możemy się doczekać powitania najlepszych biegaczy świata w naszej stolicy. Airtel Delhi Półmaraton jest symbolem zdrowego stylu życia. Zachęcam również do wzięcia udziału w wirtualnej wersji biegu”powiedział Kiren Rijiju, minister ds. Młodzieży i Sportu Indii

„Jesteśmy zachwyceni, mając świadomość, że wystartują u nas najlepsi biegacze świata. Fantastycznie będzie zobaczyć dwie rekordzistki świata na naszej imprezie! Brigid i Ababel podnoszą wartość naszego wydarzenia. W tych trudnych czasach zorganizowanie ADHM 2020 byłoby niemożliwe bez szerokiej współpracy i wsparcia miasta New Delhi, Ministerstwa ds. Młodzieży i Sportu, Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, Urzędu Sportu Indii, Federacji Lekkoatletycznej Indii, World Athletics, Międzynarodowego Stowarzyszenia Maratonów i Biegów Ulicznych oraz naszych sponsorów i partnerów”powiedział Vivek Singh, dyrektor zarządzający Procam International.

Start i meta biegu zlokalizowane będą na Stadionie Jawaharlal Nehru. Całość imprezy odbędzie się z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i higieny. Zawodnicy, którzy liczyli na start biegu masowego będą mieli możliwość zaliczyć półmaraton wirtualnie w dowolnym czasie między 25 a 29 listopada za pośrednictwem aplikacji ADHM. Szczegóły dotyczące pobierania
tejże aplikacji, którą można znaleźć na stronie internetowej imprezy znajdują się pod poniższym linkiem: https://airteldelhihalfmarathon.procam.in/

Elita mężczyzn:

Andamlak Belihu (ETH) 59:10