X Ogólnopolska Konferencja Biegowa za nami

120 przedstawicieli środowiska biegowego rozmawiało w Poznaniu o profesjonalizacji imprez biegowych. Wydarzenie organizowane przez Poznańskie Ośrodki Sportu i Rekreacji oraz Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu odbywało się w Maltańskim Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym.

Na konferencji, która odbywa się po raz dziesiąty, po raz pierwszy pojawiły się takie tematy jak wpływ imprez na środowisko czy sztuczna inteligencja – zauważył prowadzący sesję zbierającą wnioski z dyskusji panelowych prof. Zygmunt Waśkowski z UEP w Poznaniu. Poza nimi nie brakowało tematów od wielu lat nurtujących środowisko biegowe.

Pierwszy dzień konferencji podzieliliśmy na dyskusje panelowe dotyczące różnych aspektów profesjonalizacji imprez. Na podsumowaniu zauważyliśmy, że rozważając poszczególne tematy, dochodzimy niejednokrotnie do podobnych wniosków. Wiemy więc, że warto mieć dobrze opracowaną strategię, uwzględniać w niej potrzeby różnych grup biegaczek i biegaczy, warto wychowywać nowe pokolenia uczestników imprez biegowych oraz zachęcać do biegania coraz szersze grupy, warto wreszcie brać pod uwagę kwestie związane ze środowiskiem naturalnym. Wielką wartością jest także budowanie więzi, nie tylko z biegaczami, ale także pomiędzy organizatorami. Mam nadzieję, że temu właśnie służy nasza konferencja – podsumowuje Łukasz Miadziołko, dyrektor Poznań Maratonu i Półmaratonu.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział i podzielenie się doświadczeniem. Dziękujemy firmie AdRunaLine Sports, która była partnerem konferencji. Wszystkich pasjonatów biegania już dziś zapraszamy na kolejne edycje wydarzenia.

Kontakt:

Filip Borowiak