Bieg i Marsz Trzeźwości – gmina Szydłowo zaprasza!

Biegi masowe to nie tylko największe maratony świata. Czasem trzeba zejść na inny pułap, żeby przekonać się albo sobie przypomnieć, jak smakują inne, mniejsze przedsięwzięcia. I że tam też jest prawdziwe sportowe życie.

O swoją małą biegową ojczyznę dbają od ładnych paru lat przedstawiciele Stowarzyszenia Biegaczy Gminy Szydłowo (Wielkopolska, powiat pilski). Przygotowują szereg imprez, które – zważywszy na ich zasięg – cieszą się dużą popularnością. W ostatnich miesiącach ambitną grupę wyhamował wirus, ale Sylwester Bazimierowski ze swoją ekipą nie dają o sobie zapomnieć. I bardzo dobrze!

Jeszcze w trakcie tokijskich Igrzysk Olimpijskich Stowarzyszenie przeprowadziło tradycyjny Bieg Papieski im. św. Jana Pawła II, a teraz zaprasza na inne przedsięwzięcie, które zwykle dzieje się latem: Bieg i Marsz Trzeźwości. Siódma edycja wydarzenia czeka nas w sobotę, 23 października.

Impreza jest ze wszech miar kameralna, ale właśnie dlatego warto ją polecić. Warto przeżyć emocje budowane na krótkiej, siedmiokilometrowej, przełajowej trasie. Warto zobaczyć na własne oczy, jak wiele serca wkładają w ten bieg jego organizatorzy.

Próżno na liście startowej szukać obcokrajowców lub mistrzów Polski. Ale to nie problem. Tym bardziej, że tutaj każdy chce sięgnąć po swoje mistrzostwo – pobiec lub przejść trasę najszybciej jak się da. Albo po prostu spotkać się ze znajomymi. Warto też pamiętać o przesłaniu – impreza służy propagowaniu stylu życia, który alkoholowi mówi stanowcze „nie”.

Start i meta będą zlokalizowane w Starej Łubiance, tuż przy gościnnym Zespole Szkół im. Władysława Reymonta. Zmagania zaczną się o 11:00, ale zapisy już teraz trwają w najlepsze. Rejestracji najlepiej dokonać za pośrednictwem strony internetowej Stowarzyszenia: www.biegamy.org. Łączny limit startujących wynosi 150 osób, a koszt wpisowego to 30 zł (do 18 października, w dniu imprezy koszt wzrasta do 50 zł). Chlubną tradycją imprezy jest przekazywanie 10 złotych z każdej pobranej kwoty na rzecz chorującego dziecka z gminy Szydłowo. Tak będzie również tym razem.
To jak, widzimy się na starcie? Przybywajcie!

Zdjęcia: www.biegamy.org